Wykonanie

W ostatnim tygodniu otworzyłem lodówkę i zastanawiałem sie co
mogę smacznego i szybkiego zrobić na obiad. Moj wzrok od razu padł na kacze udka. Poszperałem troche i znalazłem przepis na świetną i niesamowicie zdrową orientalna salatkę.
Kaczka ma dość specyficzny smak i nie smakuje wszystkim dlatego można ją zastąpić
kurczakiem czy
indykiemPorcje: 2Składniki:2 duże kacze udka100 g
rukoli250 g
pomidorków koktajlowych
Kiełki2
szalotkiSos:2 ząbki
czosnkułyżeczka
imbiru4 łyżki
sosu sojowego6 łyżek
mioduPrzygotowanie:Myjemy i oszczyszcamy
kaczkę. Mieszamy wszystkie składniki na sos i rodzielamy do dwóch miseczek. Na patelni rozgrzewamy
oliwę i wkładamy
kaczkę na ok 5 min żeby skórka sie przyrumieniła. Następnie przekładamy ja do naczynia żaroodpornego polewamy połową sosu i pieczmy pod przykryciem przez ok 1,5 h w temperaturze 180 stopni.
Pomidorki koktajlowe przekrajamy na pół a
szalotki po obraniu kroimy w cienkie paseczki. Na talerzu układamy
rukolę,
szalotkę i
pomidorki koktajlowe i posypujemy kielkami.
Kaczkę po wyjęciu dzielimy na mniejsze części, a następnie układamy na sałacie i polewamy resztą sosu.