ßßß
Składniki :1,5 kg chudego świeżego boczku bez skóry3 łyżki słodkiego sosu sojowego1 łyżka sosu worcester1 łyżka miodu1 łyżeczka , granulowanego czosnku1 łyżeczka , mielonej ostrej paprykisól do smaku
Wszystkie przyprawy i sosy ,mieszamy ze sobą , dodajemy miód , mieszamy . Boczek tniemy w ładne , zgrabne kwadraty , osuszamy je ręcznikiem papierowym . Mięso przekładamy do miski lub pojemnika i zalewamy marynatą – wmasowujemy ją w każdy kawałek . Odstawiamy , koniecznie na całą noc . Następnego dnia , układamy na blaszce do pieczenia , dociskając od góry drugą blaszką , najlepiej wypełnioną woda ,żeby zwiększyć jej docisk . Boczek musi być sprasowany , gdyż w ten sposób uzyskamy idealne kwadratowe kostki – bardzo soczyste i równiutkie . Oczywiście jak nie dociśniecie go niczym , też wyjdzie smaczny , tylko się powywija w trakcie pieczenia 😉 Wkładamy ostrożnie całość do nagrzanego do 150 C piekarnika i pieczemy bez termoobiegu około 1,5 godziny . Po tym czasie zdejmujemy wierzchnią blaszkę i pozwalamy przez 20-30 minut wytworzyć piękną skorupkę na wierzchu boczku . W trakcie pieczenia , jeżeli zajdzie taka potrzeba , bo boczek nie puści soku , można go delikatnie podlać wodą , ale dosłownie tylko tyle ,żeby się nie przypalał ( około 50-100 ml ) . . Serwujemy na gorąco , idealnie smakuje z leśnymi grzybami , ale równie dobra będzie kiszona kapusta 😉