Wykonanie
Kupiłam niedawno
kurczaka kukurydzianego. Francuskiego. Po powrocie do domu okazało się że
kurczak, którego przyniosłam jest nie byle jaki. Okazał się on
kurczakiem ze znakiem jakości Label Rouge. Gospodarstwa chłopskie, które mają prawo do tego znaku, muszą przestrzegać bardzo surowych i szczegółowych przepisów. Dzięki temu
drób ma lepsze warunki do życia a konsumenci otrzymują
mięso najwyższej jakości. Co ciekawe, system ten istnieje we Francji od 1965r. !!! Z etykiety możemy wyczytać mnóstwo informacji -
między innymi miejsce pochodzenia, hodowlę, podawaną paszę, długość życia. Mój
kurczak był odmiany Janze.Ponieważ
kurczak był francuski, francuski musiał być też przepis. Znalazłam go w pięknej książce "Kulinaria francuskie" *. Przepis jest prosty, minimum przypraw - tylko
sól i
pieprz.
Kurczak wyszedł rewelacyjnie! Naprawdę warto było spróbować, bo teraz wiem jak może smakować dobre, kurze
mięso! Korpus i skrzydełka były bazą do małego rosołu.*"Kulinaria francuskie" pod redakcją Andre Domine wydanie polskie 2005 (wydawnictwo
Baran i Suszyński,
Kraków)

składniki1
kurczaksól , świeżo zmielony
pieprz250 ml
białego wina (np chardonnay)500 ml
wody100 g małych
cebulek - użyłam
szalotek250g
pieczarek - u mnie brązowe60 g
masła10 g
cukru - nie użyłam500 ml creme fraiche - zastąpiłam
śmietaną 18% ( Użyłam ok 250 ml)przygotowanieUmytego i osuszonego
kurczaka podzielić na 8 części - 2 skrzydełka, 2 nóżki, 2 uda, 2 piersi + korpus. Korpus i skrzydełka odłożyć na
wywar. Na dużej, głębokiej patelni roztopić mało, obsmażyć kawałki
kurczaka ze wszystkich stron na jasny kolor. Przyprawić
solą i
pieprzem. Dolać
wino i 500 ml
wody, dusić pod przykryciem przez ok 20 - 30 minut.W tym czasie obrać
cebulę, opłukać i osuszyć
pieczarki, usunąć nóżki.Na pozostałym
maśle usmażyć na małym ogniu
cebulki i
grzyby.5 minut przed podaniem posypać
cebule i
pieczarki cukrem i przyprawić
sola i
pieprzem.Gotowe kawałki
kurczaka wyjąć z patelni i odstawić na bok, sos odparować do połowy objętości, dodać
śmietanę i ponownie nieco zredukować. Jeżeli trzeba, włożyć
kurczaka do sosu i podgrzać na małym ogniu. Podawać kawałki
kurczaka polane sosem, z
pieczarkami i
cebulkami, najlepiej z
ryżem i
szpinakiem. Smacznego!








