ßßß Cookit - przepis na Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

nazwa

Wykonanie

To chyba najwyższa pora zacząć zajmować się przepisami świątecznymi ;)
Dziś postanowiłam podzielić się z wami moim przepisem na pierogi, w sumie to przepis mojej mamy, który ja wykorzystuję do zrobienia ciasta, a sama na milion sposobów wykonuję nadzienie, ale co w rodzinie to chyba mogę napisać moje;)
Jeżeli nie macie grzybów świeżych lub mrożonych albo i suszonych (choć z nich korzystam tylko na wigilię) możecie użyć pieczarki, farsz wtedy będzie troszkę łagodniejszy i popularniejszy ;)
Pierogi takie oczywiście nie mogą obyć się bez kapusty kiszonej, najlepiej tej własnej roboty ;)
Ja zajadam się już nimi kilka dni ;)
Składniki: na ciasto
300 g mąki pszennej
szczypta soli
ok. 200 ml gorącej wody
30 g masła
farsz
0,5 kg pieczarek lub grzybów (jeżeli mowa o suszonych to ok 0,5litrowy słoik)
0,5kg kiszonej kapusty
2 cebule
2-3 łyżki masła
sól, pieprz
Przygotowanie:
Grzyby suszone warto namoczyć przez noc.
Mąkę przesiać do miski, dodać sól.
Do garnuszka włożyć masło i roztopić, stopniowo wlewać do mąki, mieszając wszystko łyżką.
Dodać wodę stopniowo, tak aby ciasto się zlepiło ale odchodziło od ręki.
Połączyć składniki i wyłożyć je na podsypaną mąką stolnicę. Wygniatać ciasto rękami przez kilka minut, podsypując w razie konieczności mąką, tak aby ciasto nie kleiło się.
Włożyć do miski i przykryć wilgotną ściereczką, odstawić na 30 minut.
Wyłożyć ciasto na stolnicę i powygniatać przez chwilę, następnie podzielić na 3 - 4 części i kolejno rozwałkowywać każdą na cienki placek (około 2 - 3 mm), obsypując stolnicę i wałek mąką. Wykrawać szklanką koła.
Aby przygotować farsz roztop na patelni masło i dodać posiekaną drobno cebule, zeszklić ją.
Grzyby pokroić w średnią kostkę. Dodać co cebuli i chwilę smażyć.
Odcisnąć kiszoną kapustę i pokroić na mniejsze części. Dodać na patelnię.
Farsz przyprawić według uznania, ja lubię ostrzejsze nadzienie więc troszkę więcej pieprzę i dodaję odrobinę chili lub pieprzu cayenne (szczypta może dwie). Wystudzić farsz.
Na wykrojone kółko nałożyć farsz, skleić dobrze brzegi.
Przygotowane tak pierogi włożyć do garnka z wrzącą, osoloną wodą, zaraz zmniejszyć ogień, bo pierogi mogą się rozpaść przy dużym. Gdy wypłyną na wierzch, poczekać jeszcze ok minuty i wyjmować.
Mi najlepiej smakują odsmażone na maśle ;)
Smacznego ;)
Źródło:http://kulinarne-podboje-szefowej.blogspot.com/2013/12/pierogi-z-kapusta-i-grzybami.html