Wykonanie
To chyba najwyższa
pora zacząć zajmować się przepisami świątecznymi ;)Dziś postanowiłam podzielić się z
wami moim przepisem na pierogi, w
sumie to przepis mojej mamy, który ja wykorzystuję do zrobienia ciasta, a sama na milion sposobów wykonuję nadzienie, ale co w rodzinie to chyba
mogę napisać moje;)Jeżeli nie macie
grzybów świeżych lub mrożonych albo i suszonych (choć z nich korzystam tylko na wigilię) możecie użyć
pieczarki, farsz wtedy będzie troszkę łagodniejszy i popularniejszy ;)Pierogi takie oczywiście nie mogą obyć się bez
kapusty kiszonej, najlepiej tej własnej roboty ;)Ja zajadam się już nimi kilka dni ;)

Składniki: na ciasto300 g
mąki pszennejszczypta
soliok. 200 ml gorącej
wody30 g
masłafarsz0,5 kg
pieczarek lub
grzybów (jeżeli
mowa o suszonych to ok 0,5litrowy słoik)0,5kg
kiszonej kapusty2
cebule2-3 łyżki
masłasól,
pieprzPrzygotowanie:
Grzyby suszone warto namoczyć przez noc.
Mąkę przesiać do miski, dodać
sól.Do garnuszka włożyć
masło i roztopić, stopniowo wlewać do
mąki, mieszając wszystko łyżką.Dodać
wodę stopniowo, tak aby ciasto się zlepiło ale odchodziło od ręki.Połączyć składniki i wyłożyć je na podsypaną
mąką stolnicę. Wygniatać ciasto rękami przez kilka minut, podsypując w razie konieczności
mąką, tak aby ciasto nie kleiło się.Włożyć do miski i przykryć wilgotną ściereczką, odstawić na 30 minut.Wyłożyć ciasto na stolnicę i powygniatać przez chwilę, następnie podzielić na 3 - 4 części i kolejno rozwałkowywać każdą na cienki placek (około 2 - 3 mm), obsypując stolnicę i wałek
mąką. Wykrawać szklanką koła.Aby przygotować farsz roztop na patelni
masło i dodać posiekaną drobno
cebule, zeszklić ją.
Grzyby pokroić w średnią kostkę. Dodać co
cebuli i chwilę smażyć.Odcisnąć
kiszoną kapustę i pokroić na mniejsze części. Dodać na patelnię.Farsz przyprawić według uznania, ja lubię ostrzejsze nadzienie więc troszkę więcej
pieprzę i dodaję odrobinę
chili lub
pieprzu cayenne (szczypta może dwie). Wystudzić farsz.Na wykrojone kółko nałożyć farsz, skleić dobrze brzegi.Przygotowane tak pierogi włożyć do garnka z wrzącą, osoloną
wodą, zaraz zmniejszyć ogień, bo pierogi mogą się rozpaść przy dużym. Gdy wypłyną na wierzch, poczekać jeszcze ok minuty i wyjmować.Mi najlepiej smakują odsmażone na
maśle ;)Smacznego ;)