Wykonanie
W imieniu
sieci Intermarche, zostałam zaproszona przez firmę Blomedia do przetestowania przepisów znajdujących się w nowej gazetce sklepu. Moim zadaniem było przyrządzenie dania z
papryki. W Łodzi mamy w tej chwili tylko trzy sklepy tej firmy, tak więc była to też dla mnie dobra okazja, aby wreszcie jeden z nich odwiedzić. Zaopatrzenie marketu Intermarche na Widzewie prezentuje się bardzo przyzwoicie i różnorodnie. Znajdziemy tu mnóstwo artykułów zarówno tanich jaki z nieco wyższej półki. Dział warzywno -
owocowy wygląda zachęcająco. Także
mięsa i
wędliny cieszą się sporym zainteresowaniem klientów. Gdybyście chcieli zrobić w Intermarche zakupy, zachęcam do wzięcia udziału w konkursie pelnywozek.pl, do wygrania aż 200
bonów, każdy wartości 300 zł!Co ważne, przepisy są proste i szybkie do wykonania. Wszystkie składniki znajdziecie w sklepie Intermarche, a przepis w gazetce!

Składniki:wersja z
mięsem8 dużych strąków
papryki1
cebula300 g mielonej
wieprzowiny½ szkl.
ryżu (Reva)½ kostki bulionowej warzywnej4 łyżki
oleju1 łyżka
koncentratu pomidorowegoSól –
Pieprz –
OreganoWersja wegetariańska8 dużych strąków
paprykiSer typu
Feta (kanapkowy) - użyłam ok 200 gOk. 400g
brokułów ( użyłam mrożonych firmy Saint Eloi)½ szklanki
kaszy kus-kus (Reva)½ kostki bulionowej warzywnej4 łyżki
oleju1 łyżka
koncentratu pomidorowegosól ,
pieprz,
oreganoPrzygotowanieWersja z
mięsemRyż ugotować na sypko w osolonej wodzie.
Cebulę obrać i posiekać. 2 łyżki
oleju rozgrzać w rondlu, wrzucić
cebulę, zeszklić. Dodać
mięso mielone, przyprawić do smaku:
solą,
pieprzem,
oregano, przesmażyć. Dodać
ryż, wymieszać.
Papryki umyć, osuszyć. Ściąć wierzchy i usunąć pestki. Strąki wypełnić farszem
ryżowo-mięsnym i ułożyć w żaroodpornym naczyniu natłuszczonym pozostałym
olejem. Kostkę
bulionową rozpuścić w szklance wrzącej
wody, podlać
papryki.Przykryć, piec 35 min w temperaturze 180’ C.
Papryki wyjąć. Do sosu z pieczenia dodać
koncentrat pomidorowy i ewentualnie niewielka ilość
wody. Zagotować i przyprawić.
Papryki podawać polane sosem.wersja wegetariańska
Kaszę kus kus przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu.
Brokuły podgotować - nie za długo aby się całkiem nie nie rozpadły - najlepiej na parze. Ugotowane rozdrobnić w blenderze.
Cebulę obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki
oleju , wrzucić
cebulę, zeszklić. W misce delikatnie wymieszać
cebulę,
kaszę, rozdrobnione
brokuły i pokrojony w małą kostkę
ser. Doprawić
solą,
pieprzem i
oregano. Przygotowanie
papryk i dalsze postępowanie tak jak w opisie wyżej . Smacznego!Moje uwagi, czyli parę słów o przepisie.Zrobiłam obie wersje, z
mięsem i z
brokułami. Farsze są dosyć delikatne, więc jeżeli lubicie smaki bardziej wyraziste radzę dodać np
ostrej papryki. Myślę, że w obu przypadkach można również dodać nieco posiekanej
natki pietruszki. Po 35 minutach pieczenia
papryki były już gotowe, ale ponieważ lubię
paprykę bardzo miękką, potrzymałam je jeszcze w piekarniku 20 minut - tym razem już bez pokrywki. Długość pieczenia zależy po prostu od naszych upodobań i od piekarnika - dlatego warto sprawdzać potrawę w trakcie przyrządzania. Ułatwiłam sobie też pracę, dodając koncentrat od razu do
bulionu warzywnego, a nie na końcu. Sos doprawiłam, ale go nie zagęszczałam - jeżeli lubicie gęste sosy, można go nieco zagęścić
mąką po wyjęciu
papryk z naczynia.






