Wykonanie
Szybki żurek. Najchętniej gotuję go na domowym zakwasie, ale jeżeli zapomnę go wcześniej nastawić, zazwyczaj mam w szafce dyżurny żurek ze sklepu. Jeżeli mam resztkę
kiełbasy używam
kiełbasy, jeżeli mam akurat
boczek - dodaję
boczek.
Grzyby są doskonałym dodatkiem, ale jeżeli ich nie mamy, nasza zupa aż tak bardzo nie ucierpi. Zakwasu za każdym razem wlewam inną ilość. Zależy czy używam domowego czy kupnego, czy mój kisił się dłużej czy krócej. Tak więc najlepiej dodawać go stopniowo i sprawdzać czy zupa jest wystarczająco kwaśna.

składniki1
cebulagarść
suszonych grzybów350 g
ziemniaków50 g
zwyczajnej kiełbasy (lub
boczku)2-3 ząbki
czosnkumajeranek wg uznania1 l
bulionuzakwas na żurek - ilość zależy do naszych upodobań i kwaśności ( ja dodaję 1 - 2 szklanki)przygotowanie
Ziemniaki obrać , pokroić w kostkę.
Cebulę pokroić w kostkę,
kiełbasę pokroić w kostkę lub półplasterki (
boczek w kostkę).
Grzyby zalać mała ilością
wody i ugotować - najszybciej zrobimy to w szybkowarze. W międzyczasie na patelni zrumienić
cebulę, dodać do niej
kiełbasę i nieco ją obsmażyć. W garnku zagotować
bulion, dodać
cebulę z
kiełbasą,
ziemniaki,
czosnek majeranek, ugotowane
grzyby wraz z
wywarem, gotować na średnim ogniu aż
ziemniaki będą miękkie. Wlać zakwas, ilość taka jaką lubimy, gotować na małym ogniu ok 10 - 15 minut, aż żurek lekko zgęstnieje. Jeżeli nie lubimy gęstego
żuru starajmy się dodać zakwas nie mieszając go zbyt mocno -
mąka zostaje wtedy na dnie i zupa nie jest taka gęsta. Smacznego!

