Składniki:1 cebula1 główka czosnku1,5 litra bulionu50 g masła4 ziemniaki20 dag boczku200 ml śmietany 30%majeranekpieprztatry parmezanbake rollsy smakowe (wg gustu)ewentualnie 1 łyżeczka kurkumyWykonanie:Cebulę i czosnek pokroić, następnie zarumienić na maśle. Dodać drobno pokrojone ziemniaki i całość zalać bulionem (warzywnym lub drobiowym). Gotować do miękkości ziemniaków. Doprawić wg uznania pieprzem i majerankiem.W między czasie pokroić boczek w kostkę i zarumienić na patelni.Zupę odstawić, dodać śmietanę i zmiksować całość blenderem. Dodać boczek i jeszcze raz zagotować.Podawać z bake rollsami, posypać parmezanem.UWAGA: jeżeli ktoś podobnie jak ja nie lubi białych zup (wyglądem przypominającym mleczne) to polecam dodać łyżeczkę kurkumy, która nada ładny żółty kolor zupie.