Wykonanie
Dobre obiadowe danie. Można przygotować wcześniej, a
potem tylko wstawić do piekarnika i upiec.

składniki800 g - 1000 g
ziemniaków2
cebule200 g
śmietany (30% lub 18%)4-5 łyżek
jogurtu naturalnego5- 6 łyżeczek
chrzanu - do smaku, opcjonalnie
sólpieprzpłatki chiliszczypiorcheddar do posypaniaprzygotowanie
Pstrąga obrać ze skóry, oddzielić ości.
Mięso podzielić na mniejsze kawałki.
Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć. Przy pomocy krajalnicy - mandoliny, lub robota kuchennego pokroić
ziemniaki na jak najcieńsze plasterki. Dobrze by były jednakowej grubości.
Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na złoto. W miseczce wymieszać
śmietanę,
jogurt,
chrzan,
pieprz,
płatki chili. W naczyniu do zapiekania ułożyć warstwę
ziemniaków (1/2 porcji), układając lekko solić i posypywać
pieprzem. Na ziemniakach ułożyć
cebulę, na niej warstwę z
pstrąga. Przykryć warstwą pozostałych
ziemniaków. Zalać sosem ze
śmietany i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st na ok 1 godzinę. W połowie pieczenia posypać
cheddarem. Sprawdzić przed wyjęciem z piekarnika, czy
ziemniaki są miękkie. Smacznego!







