Wykonanie
Świetny i wygodny pomysł na coś
owocowego i słodkiego. Czasem nie mamy chęci lub czasu na zagniatanie ciasta, podpiekanie itp. Ale mamy chęć na dobry deser. Wtedy ten przepis sprawdzi się znakomicie. Mniej kłopotliwego ciasta nie znam. Mam tylko parę drobnych uwag. Ilość kruszonki w przepisie jest spora (przewidziana na formę 28 cm ), piekłam w formie 23 cm i całej kruszonki nie zużyłam. Dałam natomiast wszystkie
śliwki i było ich w sam raz. Kolejna uwaga dotyczy
cukru. Dla mnie wyszło zdecydowanie za słodkie i następnym razem mocno ograniczę ilość słodkiego. Co ciekawe, najsłodsze zaraz po upieczeniu - ciepłe, natomiast kiedy ostygło, słodkości nieco ubyło. Tak czy inaczej ciasto zostało zjedzone bardzo szybko.
Śliwki puszczają pyszny sok, a całość świetnie się przechowuje w lodówce i nic nie
traci na smaku. Sama nie wiem, czy lepsze było ciepłe czy zimne!Oryginalny przepis tutaj
składniki800 g dojrzałych
śliwek , pozbawionych pestek,pokrojone na połówki50 g
brązowego cukrudrobno starta skórka z 1
pomarańczy1 łyżeczka mielonego
cynamonu1 łyżeczka
mąki na kruszonkę250 g
mąki pszennej150 g zimnego
masła80 g
cukru pudru80 g
brązowego cukru demerara50 g zmielonych
migdałówprzygotowanieRozgrzać piekarnik do 200 C. Włożyć
śliwki do formy na placek - ok 28 cm średnicy. Wymieszać
cukier,
skórkę pomarańczową,
cynamon,
mąkę - posypać
śliwki. Polać 2 łyżkami
wody.Umieść wszystkie składniki kruszonki w malakserze, i za pomocą przycisku pulsującego zmieszać składniki. Możemy też rozetrzeć
masło z
mąką palcami, a następnie wymieszać z innymi składnikami.Posypać kruszonką
śliwki i piec w piekarniku przez 30-40 minut na złoty kolor. Po upieczeniu, przed podaniem pozostawić na co najmniej 15 minut. Podawać samo lub z
bitą śmietaną.