Wykonanie
Pogoda nie napawa dziś optymizmem, więc nie nie poprawia tak humoru, jak... ciasto.
Ciasto:200 g
maki pszennej,150 g zimnego
masła pokrojonego w plasterki,3 łyżki
cukru pudru.Nadzienie:100 g drobno pokrojonych
migdałów,50 g
brązowego cukru,900 g wydrylowanych
moreli i pokrojonych na połówki,
cukier puder do dekoracji.Wykonanie:Składniki ciasta łączymy i szybko zagniatamy. Zawijamy folią i wkładamy na co najmniej 30 minut do lodówki. Po schłodzeniu wałkujemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, tak by uzyskać okrągły placek.
Migdały mieszamy z
brązowym cukrem i tak powstałą mieszanka posypujemy ciasto, pozostawiając około 4- centymetrowy puste brzegi. Na tej warstwie układamy
morele i posypujemy je
cukrem pudrem. Pozostawione wolne brzegi zawijamy, tak aby przykryć cześć
owoców. Brzegi smarujemy roztrzepanym 1
żółtkiem. Pieczemy ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Po upieczeniu i wystudzeniu ponownie posypujemy
cukrem pudrem.
Przepis z lipcowego nr miesięcznika Kuchnia.