ßßß Cookit - przepis na RUSTYKALNA TARTA MORELOWA

RUSTYKALNA TARTA MORELOWA

nazwa

Wykonanie

Pogoda nie napawa dziś optymizmem, więc nie nie poprawia tak humoru, jak... ciasto.
Ciasto:
200 g maki pszennej,
150 g zimnego masła pokrojonego w plasterki,
3 łyżki cukru pudru.
Nadzienie:
100 g drobno pokrojonych migdałów,
50 g brązowego cukru,
900 g wydrylowanych moreli i pokrojonych na połówki,
cukier puder do dekoracji.
Wykonanie:
Składniki ciasta łączymy i szybko zagniatamy. Zawijamy folią i wkładamy na co najmniej 30 minut do lodówki. Po schłodzeniu wałkujemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, tak by uzyskać okrągły placek. Migdały mieszamy z brązowym cukrem i tak powstałą mieszanka posypujemy ciasto, pozostawiając około 4- centymetrowy puste brzegi. Na tej warstwie układamy morele i posypujemy je cukrem pudrem. Pozostawione wolne brzegi zawijamy, tak aby przykryć cześć owoców. Brzegi smarujemy roztrzepanym 1 żółtkiem. Pieczemy ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Po upieczeniu i wystudzeniu ponownie posypujemy cukrem pudrem.
Przepis z lipcowego nr miesięcznika Kuchnia.
Źródło:http://bosko-bo-wlosko.blogspot.com/2011/12/cos-na-poprawe-nastoju-czyli-rustykalna.html