Wykonanie
Znakomity dodatek do
mięs. Mogą też być samodzielnym daniem. Najlepsze podsmażone na
maśle z dodatkiem chrupiących listków
szałwii. Sezon na
dynie trwa, wykorzystajmy wiec jej możliwości.

składniki330 g musu z dyni Hokkaido370 g
ziemniaków ugotowanych1
jajo200 g
mąki + dodatkowo do podsypywania.1 łyżeczka
papryki w płatkach1/2 łyżeczki
pieprzukilka listków
szałwiiprzygotowanieUgotowane i ostudzone
ziemniaki przecisnąć przez praskę. W misce wymieszać widelcem mus z dyni,
ziemniaki ,
jajko,
mąkę,
pieprz i
paprykę. Blat posypać
mąką, wyłożyć ciasto, podzielić na 4 części, z każdej uformować wałek grubości ok 2 -3 cm. W razie potrzeby podsypać dodatkowo
mąką. Ciasto powinno się dobrze formować i nie kleić, ale nie powinno być zbyt sztywne. Każdy wałek pociąć na kluski. Zagotować
wodę, posolić, kluski wrzucać partiami na wrzątek. Od momentu wypłynięcia gotować jeszcze jakieś 30 sek. do 1 min. Wyłowić łyżką cedzakową. Przed podaniem wrzucić na patelnię z
masłem i kilkoma listkami
szałwii, przysmażyć na złoto. Smacznego!* Mus z dyni:
Dynię umyć, przeciąć na pól, pestki wyjąć,
dynię ułożyć w koszyczku do gotowania na parze i gotować na parze do miękkości ok 1/2 godziny. Miękką
dynię pociąć na mniejsze kawałki i blenderem przetrzeć na mus. Potrzebne nam będzie ok 1/3 (330g ) musu, resztę możemy włożyć do słoiczków i wykorzystać do innych dań.





