Wykonanie
Co jakiś czas sprawdzam jak dania, które do tej
pory robiłam tradycyjnie, udadzą się w wolnowarze.
Paprykowo cebulowe leczo było kolejnym zrobionym daniem. Wolnowar sprawdził się świetnie. Danie jest bardzo aromatyczne, a jednocześnie warzywa zachowują swój kształt. Polecam!
składniki700 g
papryki, mieszanej1 cukinia'3
pomidory2
czerwone cebule4 białe
cebule5 dużych ząbków
czosnku100 g chorizo1 łyżeczka
papryki wędzonej ostrej1 łyżeczka
papryki słodkiej3 łyżki
keczupuparę gałązek
tymiankupuszka
czerwonej fasoliprzygotowanieNagrzać misę wolnowaru zgodnie z instrukcją obsługi.Skropić wnętrze
oliwą ( najlepiej spryskiwaczem, lub posmarować pędzelkiem )Warzywa umyć.
Paprykę pozbawić pestek, pokroić w paski,
pomidory i
cukinię pokroić w sporą kostkę,
cebule obrać i pokroić w piórka.
Czosnek pokroić w plasterki. Chorizo pokroić w pasterki, lekko przesmażyć na patelni - tylko aby trochę puściła tłuszcz.Warzywa i
kiełbasę włożyć do misy wolnowaru, posypać
przyprawami dodać
keczup, wymieszać.Przykryć i gotować przez 5 godzin na programie high , lub 8-10 godzin na programie low. Po tym czasie dodać odsączoną z puszki
fasolę i grzać jeszcze ok godziny. Smacznego!