Wykonanie
Przepyszna, dosyć gęsta i średnio ostra zupa z
ciecierzycy.
Cieciorka często ostatnio u nas gości. Jest znakomita i w zupach i w sałatkach. Ta zupa, mimo że nie ma w niej
mięsnych dodatków, jest na tyle pożywna, że moim zdaniem wystarcza za cały obiad. Polecam!Przepis znalazłam na stronie Delia on
line
składniki225 g
ciecierzycy2 małe
czerwone chilli, bez nasion, posiekane1 płaska łyżka nasion
kolendry30 g świeżej
kolendry + trochę do dekoracji1 łyżka nasion
kminu rzymskiego50 g
masła6 ząbków
czosnku obrane i drobno posiekane1 łyżeczka
kurkumystarta skórka z 1
cytryny2-3 łyżki
soku z cytryny200 ml
śmietanysól i
pieprz czarny świeżo mielonyprzygotowanieOpłukaną
ciecierzycę zalać
wodą (2x tyle co objętość
ciecierzycy) i pozostawić na noc. Rano
wodę wylać a
ciecierzycę opłukać, zalać wrzątkiem ( ok 7 szklanek) i gotować na małym ogniu przez około 1 godzinę, aż
ciecierzyca będzie bardzo miękkaPodczas gdy
ciecierzyca się gotuje, przygotować resztę składników zupy. Ziarenka
kolendry i
kminu prażyć na sucho w małej wstępnie ogrzanej patelni przez 2-3 minuty, a następnie rozgnieść w moździerzu. Na patelni rozpuścić
masło, dodać zmiażdżone
przyprawy wraz z
czosnkiem i posiekaną
chilli i smażyć na małym ogniu przez około 5 minut. Dodać
kurkumę, wymieszać delikatnie lekko podgrzewać przez chwilę a następnie zdjąć patelnię z ognia.Jak tylko
ciecierzyca będzie miękka, odcedzić ją na durszlak umieszczonym nad miską lub garnkiem, tak aby zachować
wodę z gotowania. Przełożyć
ciecierzycę do blendera razem z kilkoma łyżkami
wody z gotowania i dobrze zblendować. Teraz dodać
skórkę z cytryny, świeżą
kolendrę i
przyprawy z patelni + łyżka
wody z gotowania, wymieszać i jeszcze raz zblendować. Wlać resztę
wody z gotowania, jeżeli zupa wydaje nam się zbyt gęsta, dolać
wody lub
bulionu. Posolić, popieprzyć, doprowadzić do wrzeniai gotować na małym ogniu przez kolejne 30 minut. Przed podaniem zupę doprawiamy
sokiem z cytryny . można też doprawić ją
śmietaną ( już nie zagotowywać ). Podajemy posypane
kolendrą i
chili. Smacznego!

