Wykonanie
To najlepsza
pora na sałatki z
pomidorów.
Pomidory są teraz najsmaczniejsze, a i wybór różnych gatunków coraz większy. Chciałam zrobić
sałatkę jaką znalazłam na stronie Ottolenghi, niestety nie miałam melasy z
granatów, zastąpiłam ją 100 %
sokiem z
granatów. Wiem, że to nie to samo, ale sos i tak wyszedł bardzo smaczny, a sama
sałatka jest pyszna. Warto poszukać różnych
pomidorów - ja miałam i żółte i czerwone i ciemne - Kumato. Mogą być przemieszane duże z koktajlowymi. Ważne, żeby były zróżnicowane.

składniki 2 porcje500 g różnokolorowych
pomidorów, najlepiej różne gatunki ( użyłam małych
pomidorków koktajlowych czerwonych i żółtych).½
czerwonej papryki pokrojonej w małą kostkę½
czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę2 ząbki
czosnku , drobno posiekane lub starteNiecała łyżeczka zmielonego
ziela angielskiego (utarłam w moździerzu)1 łyżka
białego octu winnegoniecała łyżka melasy z
granatów (użyłam bio soku z
granatów)3 łyżki
oliwy z oliwekziarenka
granatu z ½
owocuświeże listki
oregano, lub suszone, do posypania
sól,
pieprzprzygotowanieWarzywa umyć i osuszyć.
Pomidory,
cebulę i
paprykę pokroić w drobną kostkę. W dużej misce zmieszać warzywa i odstawić na bok. Zrobić zalewę. Składniki zalewy -
czosnek,
ziele angielskie,
ocet, melasę,
oliwę z oliwek,
sól,
pieprz - umieścić w słoiku, zakręcić i dobrze wymieszać potrząsając słoikiem. Sosem polać
pomidory i delikatnie wymieszać. Posypać ziarenkami
granatu i
oregano. Smacznego!




