ßßß Cookit - przepis na Bardzo czosnkowy schab w ziołach

Bardzo czosnkowy schab w ziołach

nazwa

Wykonanie

Bardzo czosnkowy schab w ziołach. Pieczony w rękawie, bardzo aromatyczny. Schab piekłam głównie z myślą o jedzeniu go na zimno, ale jest równie smaczny podany z sosem na ciepło. Duża ilość czosnku! Przepis dla jego miłośników. Polecam!
Ten smaczny schab wypatrzyłam na blogu Kuchnia nad Atlantykiem
składniki
schab bez kości o wadze ok. 1 -2 kg ( piekłam kg)
1-2 główki czosnku
Pasta do natarcia mięsa:
1/2 łyżeczki suszonej szałwii lub łyżeczka świeżej posiekanej
1/2 łyżeczki suszonej mięty lub łyżeczka świeżej posiekanej
1 łyżeczka suszonego oregano
3 łyżeczki suszonego majeranku
1 łyżeczka mielonego kminku
1 łyżeczka suszonego cząbru
3 dodatkowe ząbki czosnku roztarte z 1 łyżeczką soli
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
2 łyżeczki musztardy
2 łyżeczki chrzanu
1 łyżeczka soku z cytryny
1-2 łyżki oliwy do polania mięsa
rękaw do pieczenia lub folia aluminiowa
przygotowanie
Schab umyć, osuszyć, oczyścić z błon. Czosnek podzielić na ząbki, obrać. Ze wszystkich stron ponakłuwać mięso ostrym i spiczastym nożem, w nacięcia włożyć ząbki czosnku.
Wymieszać ze sobą wszystkie składniki marynaty.
Mięso ze wszystkich stron natrzeć pastą, włożyć do rękawa do pieczenia lub zawinąć w folię aluminiową i zostawić na min. 4 godziny lub na całą noc w lodówce. Przed pieczeniem doprowadzić mięso do temperatury pokojowej i skropić oliwą.
Piec w temperaturze 180ºC ok 45 minut lub do czasu, aż temperatura mięsa w środku osiągnie 54 - 60 st C. Czas pieczenia zależy od wagi mięsa. Zwykle jest to ok. 45 min na 1kg schabu.
schab możemy jeść na zimno, lub na ciepło - w tym przypadku sos wytworzony w rękawie należy przelać na patelnię, dodać masło roztarte z łyżeczką mąki i ewentualnie doprawić zgodnie z upodobaniami . Smacznego!
Źródło:http://staregary.blogspot.com/2014/08/bardzo-czosnkowy-schab-w-zioach.html