Wykonanie
Bardzo
czosnkowy schab w ziołach. Pieczony w rękawie, bardzo aromatyczny.
Schab piekłam głównie z myślą o jedzeniu go na zimno, ale jest równie smaczny podany z sosem na ciepło. Duża ilość
czosnku! Przepis dla jego miłośników. Polecam!Ten smaczny
schab wypatrzyłam na blogu Kuchnia nad Atlantykiem

składniki
schab bez kości o wadze ok. 1 -2 kg ( piekłam kg)1-2 główki
czosnkuPasta do natarcia
mięsa:1/2 łyżeczki
suszonej szałwii lub łyżeczka świeżej posiekanej1/2 łyżeczki suszonej
mięty lub łyżeczka świeżej posiekanej1 łyżeczka
suszonego oregano3 łyżeczki suszonego
majeranku1 łyżeczka mielonego
kminku1 łyżeczka suszonego cząbru3 dodatkowe ząbki
czosnku roztarte z 1 łyżeczką
soli1/2 łyżeczki świeżo zmielonego
czarnego pieprzu2 łyżeczki
musztardy2 łyżeczki
chrzanu1 łyżeczka
soku z cytryny1-2 łyżki
oliwy do polania
mięsarękaw do pieczenia lub folia aluminiowaprzygotowanie
Schab umyć, osuszyć, oczyścić z błon.
Czosnek podzielić na ząbki, obrać. Ze wszystkich stron ponakłuwać
mięso ostrym i spiczastym nożem, w nacięcia włożyć ząbki
czosnku.Wymieszać ze sobą wszystkie składniki marynaty.
Mięso ze wszystkich stron natrzeć pastą, włożyć do rękawa do pieczenia lub zawinąć w folię aluminiową i zostawić na min. 4 godziny lub na całą noc w lodówce. Przed pieczeniem doprowadzić
mięso do temperatury pokojowej i skropić
oliwą.Piec w temperaturze 180ºC ok 45 minut lub do czasu, aż temperatura
mięsa w środku osiągnie 54 - 60 st C. Czas pieczenia zależy od wagi
mięsa. Zwykle jest to ok. 45 min na 1kg
schabu.
schab możemy jeść na zimno, lub na ciepło - w tym przypadku sos wytworzony w rękawie należy przelać na patelnię, dodać
masło roztarte z łyżeczką
mąki i ewentualnie doprawić zgodnie z upodobaniami . Smacznego!



