ßßß Cookit - przepis na Schab w ziołowej czapie

Schab w ziołowej czapie

nazwa

Wykonanie

Do porannego chleba proponuję mały dodatek. Ta oto mięsna propozycja nadaje się również na specjalne okazje. Przetestowałam ją i wiem, że schab ziołowy będzie smakował gościom. Kiedy kilka lat temu, po raz pierwszy piekłam schab wyszedł mi suchy. Dzisiaj już wiem, że potrzebna jest marynata aby mięso było kruche i piekę je w rękawie żeby było soczyste. Oprócz tego schab w ziołowej czapie jest bardzo aromatyczny no ale patrząc na ilość ziół to chyba oczywiste:) Przepis Macieja Kuronia.
Składniki:
schab bez kości
1 łyżeczka suszonego cząbru
4 łyżeczki suszonego majeranku
1/2 łyżeczki suszonej szałwii
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka mielonego kminku
5 ząbków czosnku
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
2 łyżeczki musztardy
2 łyżeczki soku z cytryny
3-4 łyżki oliwy
rękaw do pieczenia
Wymieszać ze sobą wszystkie składniki ziołowej czapy. Mięso ze wszystkich stron natrzeć mieszanką ziół, włożyć do rękawa i wstawić na noc do lodówki.
Następnego dnia piec w 180ºC ok. 1 , 5 godziny.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2010/05/Schab-w-ziolowej-czapie.html