Wykonanie
Do porannego
chleba proponuję mały dodatek. Ta oto
mięsna propozycja nadaje się również na specjalne okazje. Przetestowałam ją i wiem, że
schab ziołowy będzie smakował gościom. Kiedy kilka lat temu, po raz pierwszy piekłam
schab wyszedł mi suchy. Dzisiaj już wiem, że potrzebna jest marynata aby
mięso było kruche i piekę je w rękawie żeby było soczyste. Oprócz tego
schab w
ziołowej czapie jest bardzo aromatyczny no ale patrząc na ilość
ziół to chyba oczywiste:) Przepis Macieja Kuronia.

Składniki:
schab bez kości1 łyżeczka suszonego cząbru4 łyżeczki suszonego
majeranku1/2 łyżeczki
suszonej szałwii1 łyżeczka suszonego
tymianku1 łyżeczka
suszonego oregano1 łyżeczka mielonego
kminku5 ząbków
czosnku1/2 łyżeczki
czarnego pieprzu2 łyżeczki
musztardy2 łyżeczki
soku z cytryny3-4 łyżki
oliwyrękaw do pieczeniaWymieszać ze sobą wszystkie składniki
ziołowej czapy.
Mięso ze wszystkich stron natrzeć mieszanką
ziół, włożyć do rękawa i wstawić na noc do lodówki.Następnego dnia piec w 180ºC ok. 1 , 5 godziny.Smacznego:)