Wykonanie
            Dziś przepis na obłędnie smacznego, rozpływającego się w ustach i aromatycznego 
kurczaka z piekarnika. Swoją kruchość i smak zawdzięcza odpowiedniej marynacie. To trochę taka klasyczna wersja pieczonego 
kurczaka, ale dzięki dodatkowi 
ziół (które uwielbiam!), 
czosnku i 
cytryny nabiera nowego ciekawego smaku. Zachęcam do wypróbowania!

Składniki:1 
kurczak (1,7 kg)Marynata:3 łyżki 
oliwy z oliwek2 łyżki 
soku z cytryny4 ząbki 
czosnku1/2 łyżki suszonego 
rozmarynu1/2 łyżki suszonego 
tymianku2 łyżeczki suszonego 
majeranku1/2 łyżeczki świeżo zmielonego 
czarnego pieprzu1/2 łyżki 
przyprawy do kurczakasól morska świeżo zmielona (opcjonalnie - do smaku)
Kurczaka myjemy i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. 
Zioła ucieramy w moździerzu lub kruszymy w dłoniach. Wszystkie składniki marynaty (oprócz 
czosnku) mieszamy ze sobą. Tak przygotowaną marynatą nacieramy 
kurczaka z zewnątrz i wewnątrz. 
Czosnek opieramy, kroimy na połówki i wkładamy do 
kurczaka. Zamarynowanego 
kurczaka wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc. 
Kurczaka pieczemy na rożnie w piekarniku lub na blaszce z rusztem, początkowo 15 minut w 175 stopniach (dolna grzałka+termoobieg) następnie około 1 godzinę i 15 minut w 160 stopniach (grill+termoobieg). Po upieczeniu 
kurczaka wyciągamy i przed rozkrojeniem pozostawiamy na około 10 minut, aby 
soki wewnątrz równomiernie się rozeszły. W trakcie pieczenia możemy podlewać 
kurczaka wytopionym tłuszczem, lub smarować bejcą z 
wody z 
solą. Smacznego!