Wykonanie
            Kiedy pierwszy raz użyłam 
miodu do marynaty do 
mięsa (wówczas była to 
miodowo-musztardowa marynata do 
karkówki z grilla), stwierdziłam, że to dodatek idealny. Kiedy więc trafiłam na tę marynatę w Kuchni na Obcasach, nie mogłam się powstrzymać przed jej wypróbowaniem. Kto choć trochę mnie zna, zna też moją słabość do 
imbiru... ;-) Po upieczeniu 
kurczak jest soczysty, z chrupiącą skórką pokrytą słodkawą glazurą z wyczuwalną nutą 
imbiru. Efekt wręcz idealny!Składniki-8 podudzi lub 4 ćwiartki z 
kurczaka-2-3 ząbki 
czosnku-4-5 cm kawałek 
imbiru-5-6 łyżek 
soku z cytryny-4 łyżki jasnego 
miodu-4 łyżki 
oliwy-3 łyżki 
majeranku-
sól morska gruboziarnista-
pieprz czarnyPrzygotowanieElementy 
kurczaka umyć, osuszyć i natrzeć 
solą i 
pieprzem. Przygotować marynatę: do miski wlać 
oliwę, 
sok z cytryny, 
miód, dodać zmiażdżony 
czosnek, starty na tarce 
imbir oraz 
majeranek - dokładnie wymieszać. Do tak przygotowanej marynaty włożyć 
kurczaka, dokładnie go obtoczyć. Miskę nakryć folią spożywczą i odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C, około 30-40 minut. 
Kurczaka podczas pieczenia polewać marynatą i 
sokiem, który wytopi się podczas pieczenia.

Smacznego!