ßßß Cookit - przepis na Pomarańczowy schab na parze

Pomarańczowy schab na parze

nazwa

Wykonanie

Lubię połączenie mięsa z owocami. Robiłem już kilka takich propozycji dla Was, zarówno ze świeżymi czy suszonymi owocami. Dziś przedstawiam Wam mój pomysł na schab na parze w ziołowych przyprawach z pomarańczami. Kolejny szybki obiad, dla mających mało czasu. Dużym plusem parowaru jest to, że nie trzeba przy nim stać, nic się nie przypali, jak schabowe na patelni, kiedy byśmy je na dwadzieścia minut zostawili same sobie :)
Składniki :
2 plastry schabu
1 pomarańcza
1 łyżka oliwy extra vergine
1 ząbek czosnku
Przyprawy :
majeranek
tymianek
cząber
pieprz czarny
Plastry schabu polewamy oliwą, przyprawiamy pieprzem czarnym, majerankiem, tymiankiem, cząbrem i posiekanym ząbkiem czosnku. Odstawiamy je na 30 minut.
Pomarańcze obieramy i kroimy na kawałki.
Mięso przekładamy na pierwszy poziom parowaru na folii aluminiowej. Zalewamy pojemnik na wodę wrzątkiem i włączamy urządzenie do gotowania na parze na 20 minut.
Kawałki pomarańczy wrzucamy albo na folię, albo do pojemnika do gotowania ryżu na 10 minut przed końcem parowania mięsa.
Czekam na Wasze komentarze i uwagi, z chęcią się również dowiem czy Wam smakowało jak skorzystacie z przepisu :)
Pozdrawiam i smacznego
Adam
Źródło:http://parowarfaceta.blogspot.com/2016/02/pomaranczowy-schab-na-parze.html