Wykonanie
Tort kanapkowy zobaczyłam po raz pierwszy na blogu Gosi Co do Jedzenia . Bardzo mi się spodobał, ale długo nie miałam okazji przepisu przetestować. Wreszcie się udało. Wykorzystałam pomysł Małgosi, trochę pozmieniałam składniki, czyli użyłam tego co miałam w domu. Nie piekłam specjalnego "ciasta", użyłam domowego
chleba tostowego, który bardzo dobrze się sprawdził. Tort kanapkowy robiłam po raz pierwszy, stąd nie za wielka porcja. Wyszedł bardzo smaczny, porcja na 4 porcje wystarczająca.

składniki1/2 bochenka
chleba tostowego (11x11x 9 cm wys) z tego przepisufarsz jajeczny (ok 1/3 zostawiamy do posmarowania
tortu na wierzchu)4
jajka ugotowane na twardo, rozdrobnione2 łyżki
majonezu2 łyżki pokrojonego drobno
szczypioru lub
szczypiorku1 niewielka
cebulka, pokrojona w kostkę1 łyżka
startego sera (użyłam chedar'a)
sól,
pieprz1 - 2 łyżeczki
musztardy Dijon
płatki chili do smakufarsz
tuńczykowy1 puszka (ok 185 g z
olejem)
tuńczyka rozdrobnionego1 łyżka
majonezu1 łyżka
koperkupieprz,
sól do smakuprzygotowanieUpiec
tostowy chleb. Na tort kanapkowy przeznaczyć połowę. Obciąć skórkę z
boków i wierzchu, przekroić na 4 blaty (każdy ok 2 cm grubości). Przygotować farsze. Podane składniki wymieszać, spróbować, doprawić.Pierwszy, spodni blat smarujemy nadzieniem z
tuńczyka (1/2 porcji), kładziemy 2 blat, na nim układamy mniej więcej 2/3 farszu jajecznego, na to trzeci blat, na nim reszta farszu
tuńczykowego, przykrywamy ostatnim blatem.Do pozostałego farszu jajecznego dodać trochę
majonezu, garść
koperku i posmarować nim tort ze wszystkich stron.Tak przygotowany zawinąć w folię i wstawić do lodówki, na kilka godzin a najlepiej na noc. Po wyjęciu , przed podaniem udekorować dowolnie -
jajkami,
kaparami,
rzodkiewką i
ziołami. Smacznego!Uwagi. Jeżeli nie mamy czasu na pieczenie domowego
chleba, można moim zdaniem wykorzystać gotowy
chleb tostowy.





