Wykonanie
Na upały chłodnik najlepszy.
Melon i
ogórek to całkiem smaczne połączenie. Powstała orzeźwiająca, lekka zupa. Polecam
składniki dla 4 osób350g
ogórków (kawałek
ogórka zostawić do dekoracji)1 dojrzały
melon np galia lub cantaloupe ( ok 0,5 kg)150 g
jogurtu greckiego150 g
kefiru2 ząbki
czosnku, przeciśnięte przez praskę
sól morska i
pieprz do smaku
oliwa + trochę do skropieniaparę listków listki
mięty , drobno porwane + do dekoracji
sok z cytryny do smakuprzygotowanie
Ogórki umyć, można obrać, ja zostawiam skórkę, kawałek
ogórka przeciąć wzdłuż na ćwiartki i usunąć nasiona, pokroić w drobną kostkę i odłożyć do dekoracji. Pozostałe
ogórki pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do blendera, zmiksować, dodać
jogurt,
kefir, kilka listków
mięty,
czosnek i nieco
soli - zmiksować wszystko na gładko. Przełożyć do miski.
Melon przekroić na pół, wyjąć pestki, miąższ włożyć do blendera i zmiksować. Zmiksowany
melon dodać do
ogórków i
jogurtu, dobrze wymieszać. Doprawić
solą,
pieprzem,
sokiem z cytryny, chłodzić do chwili podania.Zupę po wyjęciu z lodówki, przed podaniem, jeszcze raz spróbować i jeżeli trzeba - doprawić, dodać nieco zimnej
wody, jeżeli jest za gęsta. Przelać do czterech schłodzonych miseczek, przybrać pokrojonym w kostkę
ogórkiem , kawałkami
rzodkiewki i listkami
mięty. Polać
oliwą i posypać
pieprzem. Smacznego!