Wykonanie
Bardzo lubiany przeze mnie dodatek do
mięs i dań, szczególnie greckich. Łatwy w przygotowaniu - podstawą jest dobry gęsty
jogurt i dobrze odciśnięte z soku
ogórki.
składniki400 ml gęstego
jogurtu typu greckiegook 300 g zielonych
ogórków, może być 1 wężowy4 ząbki
czosnku, drobno posiekane i zmiażdżone w moździerzu2 - 3 łyżki
oliwy z oliwek2 łyżeczki suszonej
mięty2 łyżeczki drobno posiekanego
koperku (opcjonalnie)1 łyżeczka świeżo wyciśnięty
sok z cytryny (lub do smaku)
sólprzygotowanie
Ogórki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Przełożyć na sito , posolić i odstawić na ok 30 minut aby puściły sok. W misce wymieszać
jogurt z
oliwą,
miętą ,
koperkiem ,
czosnkiem.
Ogórki odcisnąć z nadmiaru soku, dodać do
jogurtu. Wymieszać, doprawić
cytryną i
solą. Wstawić do lodówki aby składniki się przegryzły. Smacznego!