Wykonanie
Orzeźwiający chłodni . Czyli jeszcze jeden do kolekcji . A ponieważ upały mają zaraz się skończyć, zajadajmy
póki można!
składniki (na ok 1100 ml zupy)ok 500 g zielonych
ogórków400 g
kefiru200 g
jogurtu greckiegopęczek
koperku10
rzodkiewek2 małosolne
ogórki1 - 2 starte ząbki
czosnkusól,
pieprz ew
chili w płatkach do smaku
sok z cytrynyoliwa do polaniaprzygotowaniezielone
ogórki obrać, pokroić na mniejsze kawałki, przetrzeć przy pomocy blendera. Dodać
kefir i
jogurt, starty
czosnek, wymieszać.
Rzodkiewki i
ogórki małosolne pokroić w paski lub kostkę,
koperek posiekać. Dodać do zupy. Wymieszać, doprawić
solą i
pieprzem, ewentualnie
sokiem z cytryny. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Podawać przybrane
koperkiem, pokrojoną
rzodkiewką i polane
oliwą, Smacznego!