Wykonanie
Oj ! To była bardzo smaczna przekąska. A że sezon
szparagowy pomału zbliża się do końca, warto jeszcze przez chwilę nacieszyć się tym warzywem. Użyłam camembert'a, ale można użyć dowolnego, dobrze rozpuszczającego się
sera. Również
szynkę podsuszaną możemy z powodzeniem zastąpić inną smaczną
szynką.Podobny przepis znalazłam w książce "Pie" Angeli Boggiano.

składniki ( 6 porcji)500 g
szparagów zielonychopakowanie
ciasta francuskiego (ok 275 g)100 g
sera (użyłam
camemberta)pęczek
szczypiorku, posiekanego6 plastrów
szynki (użyłam serrano)25 g
parmezanu, startegołyżka
oliwyczarny pieprzprzygotowaniePrzygotować
szparagi. Umyć, osuszyć, a zdrewniałe końce odłamać. Nie obierać. Podzielić na 6 porcjiZ ciasta wykroić 6 kwadratów. Na każdym ułożyć po kawałku
sera, posypać
szczypiorkiem i
pieprzem, na to plaster
szynki. Po przekątnej kwadratów ciasta, mniej więcej do połowy, ułożyć
szparagi, końce z główkami zostawić poza
ciastem. Następnie zawinąć dolny narożnik ciasta na
szparagi, posmarować lekko brzegi ciasta
wodą i nałożyć dwa pozostałe narożniki, lekko docisnąć -
szparagi zostaną zamknięte w "
kopercie". Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto i
szparagi posmarować
oliwą, posypać
parmezanem i
pieprzem wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C. Piec 20 - 30 minut, aż ciasto ładnie spuchnie i się zezłoci, a
szparagi będą miękkie. Podawać natychmiast. Smacznego!



