ßßß Cookit - przepis na Makaron ze szparagami i serem kozim

Makaron ze szparagami i serem kozim

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
150 g makaronu penne
2 łyżki masła
8 zielonych szparagów, około 200 g
2 łyżki posiekanego cieniutkiego szczypiorku
90 g serka koziego (w kształcie wałeczka, ja używam firmy Soignon)
4 łyżki oliwy z oliwek
50 g tartego parmezanu
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie
Do gotującej się wody w garnku włożyć makaron, posolić i ugotować al dente.
W międzyczasie szparagi przyciąć i odrzucić twarde końce, obrać do 2/3 wysokości szparaga, umyć i pokroić na 4 cm kawałki. Ugotować na parze, lekko osolić. Serek kozi pokroić na kawałki.
Makaron odsączyć i przełożyć z powrotem do garnka, dodać masło i wymieszać. Dodać szparagi i szczypiorek a na końcu wymieszać z serkiem kozim.
Rozłożyć na 2 talerze, polać oliwą z oliwek i posypać parmezanem. Doprawić solą i posypać pieprzem.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/pasta/makaron_ze_szparagami/z_kozim_serem/przepis.html