Wykonanie
Dziś proponuję
makaron. Doskonały obiad z sezonowymi
zielonymi szparagami, lekko pikantną
kiełbasą chorizo i aromatyczną
natką pietruszki. Pamiętajcie, że
szparagi to nie tylko gotowanie i pieczenie, nie tylko beszamel czy
sos holenderski. To najzwyklejsze warzywo, które można wykorzystać w każdej potrawie - jajecznicy,
omlecie czy pizzy, zupie, gulaszu albo
sałatce. Powodzenia :-)

Składniki (2 porcje):2 porcje
makaronu penne (u mnie ok. 160 g)100 g
kiełbasy chorizo8-10 cienkich
zielonych szparagów1
szalotka2 ząbki
czosnku2 łyżki świeżo startego
parmezanuodrobina
soku z cytrynyoliwa z oliwek - do smażenia
sól, świeżo zmielony
czarny pieprz - do smakugarść posiekanej
natki pietruszki
Szparagi obrać na 1/3 długości od dołu i odciąć zdrewniałe końcówki. Pokroić pod skosem w 3-4 cm kawałki (kształtem i rozmiarem niech przypominają
makaron). Chorizo pokroić w cienkie półplasterki, a
szalotkę i
czosnek w cienkie plasterki.
Makaron ugotować al dente wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić i wsypać z powrotem do garnka, przykryć pokrywką.Na patelni z niewielką ilością
oliwy podsmażyć lekko chorizo, a gdy zacznie sie z niej wytapiać tłuszcz dodać
szparagi. Całość smażyć na średnim ogniu ok. 5 minut, aż
kiełbasa zacznie się rumienić, a
szparagi zmiękną. Wówczas dodać
szalotkę i
czosnek, wszystko smażyć kolejną minutkę. Gdy warzywa będą gotowe na patelnię wsypać
makaron i całość podgrzać. Dodać 2/3
natki, 2 łyżki świezo startego
parmezanu i wymieszać. Zestawić z palnika i doprawić do smaku
sokiem z cytryny,
solą i
pieprzem.Danie ułożyć na talerzach i posypać resztą
natki.Smacznego :-)