ßßß Cookit - przepis na ZIELONE SZPARAGI W SEZAMIE

ZIELONE SZPARAGI W SEZAMIE

nazwa

Wykonanie

Tak, znowu szparagi! Ale korzystam, póki mogę, póki jest na nie sezon! Najprościej, najszybciej, najsmaczniej. Trzy razy: 'naj'. Zielone szparagi podduszone na maśle, pokryte chrupiącym sezamem. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia! O każdej porze dnia. Ale tylko o tej porze roku, więc nie zwlekajcie, posmakujcie tych warzyw!
Przepis (jedna porcja):
1/2 pęczka zielonych szparagów
1 łyżeczka masła klarowanego
2 łyżki sezamu
sól, pieprz czarny
Szparagi opłukać chłodną wodą. Odłamać zdrewniałe (czyli białe oraz jasnozielone) końce łodyg (same złamią się w odpowiednim miejscu). Przekroić na pół. Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić szparagi, podduszać na małym ogniu, przez 3-4 minuty. Dodać sezam, sól i pieprz, dusić jeszcze przez kolejne 5 minut, delikatnie mieszając, aby sezam dokładnie przylepił się do szparag. Gotowe szparagi przełożyć talerz. Podawać.
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2014/05/szparagi-w-sezamie.html