Wykonanie
Tak, znowu
szparagi! Ale korzystam,
póki mogę,
póki jest na nie sezon! Najprościej, najszybciej, najsmaczniej. Trzy
razy: 'naj'.
Zielone szparagi podduszone na
maśle, pokryte chrupiącym
sezamem. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia! O każdej
porze dnia. Ale tylko o tej
porze roku, więc nie zwlekajcie, posmakujcie tych warzyw!





Przepis (jedna porcja):1/2 pęczka
zielonych szparagów1 łyżeczka
masła klarowanego2 łyżki
sezamusól,
pieprz czarnySzparagi opłukać chłodną
wodą. Odłamać zdrewniałe (czyli białe oraz jasnozielone) końce łodyg (same złamią się w odpowiednim miejscu). Przekroić na pół. Na patelni rozgrzać
masło. Wrzucić
szparagi, podduszać na małym ogniu, przez 3-4 minuty. Dodać
sezam,
sól i
pieprz, dusić jeszcze przez kolejne 5 minut, delikatnie mieszając, aby
sezam dokładnie przylepił się do
szparag. Gotowe
szparagi przełożyć talerz. Podawać.