Wykonanie
Przepyszne i bardzo proste danie, idealne na przekąskę albo na obiad 🙂

Składniki:pęczek
zielonych szparagówopakowanie
ciasta francuskiegokilka plasterków
szynkikilka plasterków ulubionego
żółtego sera (ja dałam szwajcarski)trochę
parmezanuodrobina
oliwy z oliweksól,
pieprz,
zioła prowansalskiePrzygotowanie :Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni.Ze
szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki (same pękną w odpowiednim miejscu). Warzywa myjemy, osuszamy następnie lekko skrapiamy
oliwą oraz oprószamy
solą i
pieprzem.
Ciasto francuskie kroimy w dość małe kwadraty (u mnie wyszło 24).Na każdym kwadracie kładziemy kawałek
szynki, następnie plasterek
sera oraz wszystko oprószamy lekko
ziołami (dosłownie odrobinę,
zioła mają podkreślić smak a nie go zdominować).Do kwadracików ciasta wkładamy do jednym lub po dwa
szparagi. Wszystko posypujemy startym
parmezanem i następnie zawijamy każdego
szparaga w ciasto. Ja kładłam
szparagi na kwadratach ciasta po przekątnej, wtedy ładniej się prezentują.
Szparagi układamy na blaszce z papierem do pieczenia, wkładamy do piekarnika i pieczemy około 18 minut.
Szparagi powinny być miękkie, a ciasto zarumienione z wierzchu.Smacznego!