ßßß
Pyszne śniadanie!Jajecznica wzbogacona o szparagi i szynkę wygląda i smakuje wybornie :)Składniki: (1 porcja)2 jaja od szczęśliwych kur2-3 łodygi zielonych szparagów2-3 plasterki szynki (parmeńskiej, gotowanej lub polędwicy łososiowej)2 łyżki oliwysól i pieprzodrobina tartego parmezanuWykonanie:Szparagi umyć, osuszyć i odłamać najtwardsze końcówki. (Więcej na temat przygotowania szparagów tutaj .) Łodygi pokroić na kawałki.Szynkę pokroić na cienkie paseczki.Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać pokrojoną szynkę i szparagi. Smażyć 3-4 minuty, aż szynka lekko się przypiecze, a szparagi nabiorą pięknego, głęboko zielonego koloru. Wbić jaja i smażyć do czasu aż się zetną. Przed podaniem przyprawić solą i pieprzem, a następnie posypać odrobiną tartego parmezanu.Smacznego :)