Wykonanie
Rozpoczynam sezon
kurkowy .
Tarta jest smaczna i ciepła i zimna. Ciasto
serowe polecam, bo naprawdę smaczne. Przepis na ciasto znalazłam w książce "Pie" Angeli Boggiano

składniki (forma 20 cm)Kruche ciasto
serowe200 g
pszennej mąkiszczypta
soli150 g
masła50 g twardego,
żółtego sera np Cheddar'a lub
parmezanu - startego2 - 3 łyżki
wodynadzienie200 g
kurek100 g
koziego serka np rolady1
jajo lub 2 małe2 duże łyżki
śmietanysól,
pieprzpietruszkaprzygotowanieWszystkie składniki ciasta wrzucić do malaksera, wyrabiać do czasu , aż ciasto utworzy kulę. Wyjąć, owinąć folią i włożyć do lodówki na co najmniej 15 minut. Przygotować
kurki. Oczyścić na sucho pędzelkiem i szybko opłukać jeśli to konieczne. Osuszyć. Położyć na wyłożonej folią blasze, lekko posolić i popieprzyć polać
oliwą - rękoma rozsmarować
oliwę na całych kurkach, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C, na ok 6 - 7 minut.
Kurki puszczą sok, po wyjęciu z piekarnika należy je odcedzić. Ciasto, po wyjęciu z lodówki, rozwałkować cienko na placek większy niż średnica formy na tartę, wyłożyć nim formę. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Surowe ciasto przykryć folią aluminiową lub wyciętym z papieru do pieczenia kołem (sporo większym niż
tarta). Ciasto obciążyć
fasolą lub
grochem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok 10 minut, następnie usunąć folię wraz z obciążeniem i piec przez kolejne 10 - 12 minut na lekko złoty kolor. Wyjąć z piekarnika.
Śmietanę wymieszać z
jajkami, posolić i popieprzyć. Masę jajeczną wyłożyć na ciasto, ułożyć
kurki, posypać
serem podzielonym na mniejsze kawałki. Posypać
pietruszką, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st na 20 - 30 minut. Podawać letnie lub w temperaturze pokojowej. Smacznego!Uwagi: Z tej porcji ciasta można zrobić nieco większą tartę. Zużyłam mniej więcej 2/3, z reszty możemy upiec
ciasteczka.






