Wykonanie
Bardzo smaczna, orzeźwiająca zupa. można podać ją jako przystawkę, można zjeść na lunch z
bagietką. Idealna na upalne dni. Nie tylko dobra ale i efektowna. Całkiem sycącą, co zawdzięcza użyciu
awokado. Nie sądziłam, że wyjdzie taki smaczny chłodnik Kolejny udany przepis z książki Gordona Ramsay'a "Dania w pięć minut"

składniki dla 4 osób800 g
ogórkówsok z 1
cytryny2 dojrzałe
awokado2 łyżki
jogurtu greckiego1 łyżka
sosu worcestersól morska i
pieprz do smaku1/2
czerwonej cebuli - drobno posiekanej1
pomidor śliwkowy, bez nasion, pokrojony w kostkę1 łyżka
oliwy + trochę do skropienia3 - 4 listki
bazylii , drobno porwaneprzygotowanie
ogórki obrać, przeciąć wzdłuż na ćwiartki i usunąć nasiona, jedną ćwiartkę pokroić w drobną kostkę i odłożyć do dekoracji. Pozostałe pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do blendera razem z połową
soku z cytryny. Z
awokado usunąć pestkę i skórę, połówkę posiekać do dekoracji , resztę dodać do blendera. Zmiksować
awokado z
ogórkiem,
jogurtem,
sosem worcester. Doprawić
solą,
pieprzem, resztą
soku z cytryny, chłodzić do chwili podania. Przygotować warzywa do dekoracji. Połączyć pokrojone w kostkę
ogórki,
awokado,
cebulę i
pomidor. Wymieszać z
oliwą i
bazylią.Zupę po wyjęciu z lodówki przed podaniem jeszcze raz spróbować i jeżeli trzeba doprawić, dodać nieco zimnej
wody, jeżeli jest za gęsta. Przelać do czterech schłodzonych miseczek, wyłożyć na środek przygotowana mieszankę z
ogórków,
awokado,
cebuli i
pomidora. polać zupę
oliwą i posypać
pieprzem. Smacznego!




