ßßß
Proponuję sałatkę z avocado z jajkiem jako alternatywę pysznego śniadania, bez pieczywa, bez glutenu, wartościowe i sycące. Zapraszam na prawdziwe śniadanie mistrzów (proporcje dla dwóch osób).Składniki:avocado 2 szt.4 jajka ugotowane na twardogarść pomidorków koktajlowychgarść czarnych oliwekpół cytrynyoliwasól morska, pieprz, oregano i bazyliaWykonanie:Avocado przecinamy na pół a następnie łyżeczką wyciągamy ze skórki. Kroimy w kosteczkę, wrzucamy do miski i skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie ciemniało. Zalewy oliwą (około 1-2 łyżki), solimy, pieprzymy, sypiemy oregano i bazylią, możemy dać również świeże zioła - bardzo wskazane, akurat nie jestem w posiadaniu niestety, i mieszamy. Ugotowane jajka na twardo przekrojone na pół układamy na talerzu. Pomiędzy jajkami nakładamy sałatkę z avocado. Kroimy oliwki na plasterki, układamy na avocado. Przekrojone pomidorki koktajlowe układamy na avocado. Całość skrapiamy oliwą i gotowe. Pyszne śniadanie.