Nie macie pomysłu na szybką sałatkę do obiadu ? Nie macie ochoty na ciężkie majonezowe sosy ? W takim razie pewnie moja dzisiejsza propozycja się Wam spodoba. Z reguły tak skomponowane warzywa jadamy z sosem zrobionym na bazie oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego. Dziś postanowiłam zastąpić olej gęstym naturalnym jogurtem, gęsty jogurt fajnie okleja warzywa i nie spływa na dno miski. A jeśli chcecie nadać sałatce odrobinę charakteru, dodajcie do jogurtu rozgnieciony ząbek czosnku. Proporcje składników podaję w przybliżeniu, bo każdy może sobie skomponować swoją własna sałatkę, z przewagą warzyw, które lubi najbardziej.Składniki:1/2 sałaty lodowej2 pomidory1/3 ogórka wężowego1/2 małej czerwonej cebuli2-3 łyżki jogurtu typu greckiegosok z 1/2 cytrynysólpieprzWykonanie:Sałatę kroimy w cienie paski. Ogórek dokładnie myjemy i kroimy w dużą kostkę. Cebulę kroimy w cienkie piórka, pomidora w dowolne niezbyt duże kawałki.Wszystkie warzywa wrzucamy do salaterki lub miski. W kubeczku dokładnie mieszamy składniki sosu: jogurt, sok z cytryny, sól i pieprz, po czym polewamy nim warzywa i wszystko razem mieszamy.