Wykonanie
Popularna w Chinach i na Tajwanie przekąska uliczna, łatwa do zrobienia w domu.
Bulion w którym gotujemy
jaja można zamrozić i użyć go ponownie - w razie potrzeby uzupełniając.
Jajka są fantastyczne, z lekkim azjatyckim smakiem i zapachem. Są przy tym bardzo efektowne, bo pokryte pięknym rysunkiem brązowej siatki. Znakomita przekąska i trochę nietypowe
jajka świąteczne - polecam!Przepis znalazłam na tej stronie.

składniki6
jajek3 do 4 łyżek
sosu sojowego1 łyżeczka
soli1 łyżka (lub1 torebka) liści czarnej
herbaty3 do 4 sztuk
anyżu gwiazdkowego1 mała laska
cynamonu lub 1/2 łyżeczki mielonego
cynamonu2 - 3 paski skórki
pomarańczy lub
mandarynki1 łyżeczka
pieprzu ziarnistego lekko zgniecionego lub 1/4 łyżeczki grubo zmielonego czarnego1 łyżeczka
cukru (opcjonalnie)przygotowanieUmieść
jajka w garnku i zalać zimną
wodą . Doprowadzić do wrzenia , a następnie gotować przez 1 do 2 minut .Przelać
jaja zimną
wodą. Jedno po drugim, wziąć każde
jajko i obstukać je delikatnie tępym końcem noża lub tyłem łyżki, aż cała powierzchnia będzie popękana.Nic się nie stanie jeśli małe kawałki skorupki odpadną, ale należy starać się zachować skorupę
jajka w całości.
Jaja ponownie włożyć do garnka i napełnić garnek
wodą . Dodać tylko tyle
wody, aby ledwo pokrywa
jajka powinno być około 2 szklanek. Dodać resztę składników -
sos sojowy,
sól,
herbatę,
anyż,
cynamon,
skórkę pomarańczową,
pieprz i
cukier - jeśli używamy - i dobrze przemieszać.Doprowadzić mieszaninę do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień do minimum i gotować przez 2 do 3 godzin. Można gotować przykryte, lub odkryte (autorka przepisu twierdzi, iż gotowane bez pokrywki powoduje,że
jaja mają więcej aromatu, nie sprawdziłam, gdyż używałam pokrywki) Gdyby
woda odparowała należy ją uzupełnić.Aby
jajka nabrały jeszcze więcej smaku, wystudzić w płynie w którym się gotowały i najlepiej zostawić w nim przez noc. Smacznego!





