ßßß Cookit - przepis na Jajka herbaciane

Jajka herbaciane

nazwa

Wykonanie

« Wspólne gotowanie z Formułą - ...
Wspólne gotowanie z Formułą - ... »
Udało mi się połączyć GP Chin i Wielkanoc! Zupełnie zapomniałam o tych jajkach, choć chciałam je zrobić już dawno. Są proste w przygotowaniu i fajnie wyglądają :) Jak dla mnie tylko są zbyt anyżowe, ale ja anyżu w ogóle nie lubię i raczej unikam ;)
składniki:
- 6 jajek
- 2 łyżki herbaty
- 2 gwiazdki anyżu
- 2 łyżki soli
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka sosu sojowego
Jajka ugotować na twardo i lekko przestudzić.
Toczyć każde z osobna po blacie delikatnie dociskając, żeby skorupka lekko popękała.
Zagotować herbatę, anyż, sól, cukier i sos sojowy w 0,75l wody.
Włożyć przygotowane wcześniej jajka i gotować ok. 1h, co jakiś czas obracając, żeby się równo zafarbowały.
Zostawić w zalewie do ostygnięcia.
Ostrożnie obrać i podawać marmurkowe jajka. Najlepiej przekrojone na pół.
źródło: książka Kuchnia chińska podbija świat Wolfgang W. Reicht, Eugene H. Liu, tłum. Ewa Jaroszewicz
poniedziałek, 21 kwietnia 2014, adrijah
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Podoba Ci się mój blog? Polub go na Facebooku .
Przygotowałeś moje danie? Koniecznie pochwal się tym w komentarzu :)
Dziękuję :)
A wiesz, że za zdjęcia dań przygotowanych na podstawie przepisów z mojego bloga co miesiąc możesz wygrać nagrody niespodzianki? Sprawdź .
TrackBack
Komentarze
Źródło:http://redandpale.blox.pl/2014/04/Jajka-herbaciane.html