Wykonanie
« Wspólne gotowanie z Formułą - ...Wspólne gotowanie z Formułą - ... »Udało mi się połączyć GP Chin i Wielkanoc! Zupełnie zapomniałam o tych jajkach, choć chciałam je zrobić już dawno. Są proste w przygotowaniu i fajnie wyglądają :) Jak dla mnie tylko są zbyt
anyżowe, ale ja
anyżu w ogóle nie lubię i raczej unikam ;)

składniki:- 6
jajek- 2 łyżki
herbaty- 2 gwiazdki
anyżu- 2 łyżki
soli- 2 łyżeczki
cukru- 1 łyżka
sosu sojowegoJajka ugotować na twardo i lekko przestudzić.Toczyć każde z osobna po blacie delikatnie dociskając, żeby skorupka lekko popękała.Zagotować
herbatę,
anyż,
sól,
cukier i
sos sojowy w 0,75l
wody.Włożyć przygotowane wcześniej
jajka i gotować ok. 1h, co jakiś czas obracając, żeby się równo zafarbowały.Zostawić w zalewie do ostygnięcia.Ostrożnie obrać i podawać marmurkowe
jajka. Najlepiej przekrojone na pół.

źródło: książka Kuchnia chińska podbija świat Wolfgang W. Reicht, Eugene H. Liu, tłum. Ewa Jaroszewiczponiedziałek, 21 kwietnia 2014, adrijahpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Podoba Ci się mój blog? Polub go na Facebooku .Przygotowałeś moje danie? Koniecznie pochwal się tym w komentarzu :)Dziękuję :)A wiesz, że za zdjęcia dań przygotowanych na podstawie przepisów z mojego bloga co miesiąc możesz wygrać nagrody niespodzianki? Sprawdź .TrackBackKomentarze