Wykonanie
Dziś, w związku ze zbliżającą się Wielkanocą, ciekawostka z
jajkami w roli głównej. Zgodnie z recepturą
rodem z Chin,
jajka gotowane są w bardzo aromatycznej mieszance zawierającej
herbatę,
sos sojowy i aromatyczne
przyprawy takie jak
anyż, czy
cynamon. Dzięki popękanej skorupce zyskują też ciekawy, marmurkowy wygląd. Polecam!Scroll down for recipe in EnglishChińskie
jajka herbaciane(10
jajek)Składniki:10
jajek4 łyżki jasnego
sosu sojowego3 łyżki białego,
wytrawnego wina1 gwiazdka
anyżu1 łyżka
cukru1 laska
cynamonu (lub duża szczypta mielonego)3 grube plastry
imbiru3 łyżki czarnej
herbaty liściastejPrzygotowanie:Umieść
jajka w garnku i zalej
wodą tak, by były nią tylko przykryte. Doprowadź całość do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj przez 10 minut.Po tym czasie przelej
jajka zimną
wodą, obij skorupki delikatnie łyżeczką, po czym obtocz je na blacie tak, by skorupki były równomiernie popękane, jednak by wciąż trzymały się
jajka.Umieść resztę składników na miksturę herbacianą w rondelku, wraz z 1 litrem (4 szklankami)
wody i doprowadź do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotuj mieszankę przez 20 minut. Po tym czasie włóż
jajka i gotuj całość kolejne 45 minut. Zdejmij z ognia i zostaw całość do całkowitego ostygnięcia. Zdejmij skorupki i podawaj na ciepło lub na zimno.Smacznego!

Chinese Tea Eggs(10 eggs)Ingredients:10 eggs4 tablespoons light soy sauce3 tablespoons dry white
wine1 star anise1 tablespoon sugar1 cinnamon stick (or large pinch of ground cinnamon)3 thick slices ginger3 tablespoons black tea leavesPreparation:Place the eggs in a saucepan with enough cold water to cover. Bring the water to the boil, then reduce the heat to low and let the eggs simmer for 10 minutes, or until they are hard-boiled.Refresh the eggs in cold water. Drain the eggs and lightly tap and roll the shells on a hard surface to crack them. Do not remove the shells.Put the rest of tea cooking mixture ingredients in a saucepan with 1 litre (4 cups) water and heat until boiling. Reduce the heat to low and simmer for 20 minutes. Add the cooked eggs and simmer for 45 minutes. Turn off the heat and let the eggs sit in the tea mixture until cool enough to handle. Remove the shells and
serve the eggs warm or cold.Enjoy!

Share the post "Chińskie
jajka herbaciane/Chinese Tea Eggs"



