Wykonanie
Co roku podajecie na Wielkanoc
jajka przygotowane w ten sam sposób? Zaskoczcie gości
jajami po chińsku zwanymi też
jajami herbacianymi.

Składniki:6
jajekłyżka ciemnego
sosu sojowegoczarna
herbata - 20 g
pieprz - 5 ziarenek
anyżcynamon3
liście lauroweimbircukier - łyżeczka
sól - łyżeczka

Przygotowanie:Ugotujcie
jajka na twardo (8 minut). Jak ostygną, potłuczcie łyżeczką skorupki. Zagotujcie
wodę, do której wrzućcie
przyprawy poza
herbatą i
sosem sojowym. Na koniec dodajcie
herbatę i sos. Wrzućcie
jajka z potłuczonymi skorupakmi i gotujcie na bardzo małym ogniu przez godzinę. Po zdjęciu z ognia trzymajcie
jajka w wywarze jeszcze przez godzinę. Ja do pozostałego
wywaru dodaję dwie łyżki
octu i robię z niego marynatę do
jajek. Trzymam je w lodówce.Tak przygotowane
jajka faszeruję różnymi nadzieniami na bazie
majonezu. Wyglądają dekoracyjnie i smakują bardzo ciekawie.