Wykonanie
Poniższy przepis pochodzi z książki „ Apetyt na Francję ” autorstwa Mimi Thorisson.Skąd więc w książce poświęconej kuchni francuskiej przepis na chińską przekąskę ? Otóż Mimi wychowała się w Hong Kongu, i dlatego jeden z rozdziałów jest poświęcony kuchni chińskiej.Składniki12
jajek120 ml (0,5 szklanki) ciemnego
sosu sojowego1 laska
cynamonu2 łyżki czarnej
herbaty liściastej(użyłam aromatyzowanej bergamotką
herbaty Earl Grey)1 łyżka
brązowego cukruopcjonalnie 2 kawałki suszonej
skórki pomarańczowej (dodałam skórkę z całej
pomarańczy)2 gwiazdki
anyżuPrzygotowanieWłożyć
jajka do garnka z zimną
wodą i gotować przez 10-12 minut na średnim ogniu, a następnie odcedzić i schłodzić w zimnej wodzie. Każde
jajko opukać tylną częścią łyżeczki, uważając aby nie zrobić tego zbyt mocno. Dzięki pęknięciom
herbata stworzy na
jajka marmurkowy wzór i
doda im smaku.Do rondla wlać
wodę, dodać wszystkie składniki i popękane
jajka. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć płomień i gotować na wolnym ogniu przez 3 godziny. Pozostawić do ostygnięcia w mieszaninie
herbaty.
Jajka można pozostawić w herbacie na całą noc, jeśli chcemy uzyskać bardziej intensywny smak.Podawać na gorąco lub na zimno.Książka " Apetyt na Francję " jest dostępna w księgarni internetowej platon24.pl