ßßß Cookit - przepis na Jajka gotowane w herbacie

Jajka gotowane w herbacie

nazwa

Wykonanie

Poniższy przepis pochodzi z książki „ Apetyt na Francję ” autorstwa Mimi Thorisson.
Skąd więc w książce poświęconej kuchni francuskiej przepis na chińską przekąskę ? Otóż Mimi wychowała się w Hong Kongu, i dlatego jeden z rozdziałów jest poświęcony kuchni chińskiej.
Składniki
12 jajek
120 ml (0,5 szklanki) ciemnego sosu sojowego
1 laska cynamonu
2 łyżki czarnej herbaty liściastej(użyłam aromatyzowanej bergamotką herbaty Earl Grey)
1 łyżka brązowego cukru
opcjonalnie 2 kawałki suszonej skórki pomarańczowej (dodałam skórkę z całej pomarańczy)
2 gwiazdki anyżu
Przygotowanie
Włożyć jajka do garnka z zimną wodą i gotować przez 10-12 minut na średnim ogniu, a następnie odcedzić i schłodzić w zimnej wodzie. Każde jajko opukać tylną częścią łyżeczki, uważając aby nie zrobić tego zbyt mocno. Dzięki pęknięciom herbata stworzy na jajka marmurkowy wzór i doda im smaku.
Do rondla wlać wodę, dodać wszystkie składniki i popękane jajka. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć płomień i gotować na wolnym ogniu przez 3 godziny. Pozostawić do ostygnięcia w mieszaninie herbaty. Jajka można pozostawić w herbacie na całą noc, jeśli chcemy uzyskać bardziej intensywny smak.
Podawać na gorąco lub na zimno.
Książka " Apetyt na Francję " jest dostępna w księgarni internetowej platon24.pl
Źródło:http://obiadoweinspiracje.blogspot.com/2016/01/jajka-gotowane-w-herbacie.html