ßßß Cookit - przepis na Peklowanie golonki

Peklowanie golonki

nazwa

Wykonanie

Peklowanie – proces technologiczny, polegający na działaniu solanki lub mieszanki peklującej na mięso. Efektem tego procesu jest utrwalanie barwy, wytworzenie charakterystycznego smaku i zapachu mięsa oraz przedłużenie trwałości produktu poprzez hamowanie wzrostu bakterii chorobotwórczych i gnilnych . Takie informacje znajdziemy w Wikipedii.
Peklowana golonka jest po prostu smaczniejsza. Kupiłam przednią golonkę i szukałam przepisu na peklowanie. Znalazłam go na blogu Wiejskie Historie . Oczywiście ilość peklowanego przeze mnie mięsa była znacznie mniejsza (ok 1 kg) , więc ilość składników dostosowałam do swoich potrzeb.
składniki (na 5 kg mięsa)
5 kg golonki wieprzowej
3 cebule
2 główki czosnku
300g marchwi
200 g pietruszki
100 g selera
sól do peklowania w ilości zgodnej z przepisem na opakowaniu
kminek, pieprz ziarnisty, liść laurowy+ strzępki z kopru, pietruszki naci i innych ziół -według uznania
łyżeczka zwykłej soli
łyżka stołowa Magi
3 l wody
przygotowanie
Golonki myjemy. Gotujemy 3 litry wody do której wrzucamy przyprawy, posiekane warzywa i czosnek. Gotujemy około pół godziny. Studzimy i dokładamy sól peklową, łyżeczkę soli + Magi. W naczyniu odpowiedniej wielkości układamy mięso i zalewamy przygotowanym wywarem z warzywami. Zalewa powinna całkowicie pokryć mięso, ale nie powinno ono w niej pływać, tak więc należy używać naczyń o takich wymiarach, by mięso w nim było ułożone ściśle. Najlepiej golonki trzymać w takiej zalewie około 10 dni w temperaturze 4-8 stopni (lodówka), ilość soli skutecznie zakonserwuje mięso sprawiając że będzie kruche i różowe. Podczas peklowania należy mięso przewracać co 2 dni, tak by płyn peklujący docierał do wszystkich jego zakamarków. Do peklowania najlepiej nadają się naczynia kamionkowe lub szklane.
Uwagi: Czosnku i warzyw dałam więcej niż przewidywał przepis. Sądzę, że najważniejsze to nie przekroczyć ilości soli peklującej, reszta według naszych upodobań.
Źródło:http://staregary.blogspot.com/2014/03/peklowanie-golonki.html