Wykonanie
Prosiłam mamę o przepis na barszcz z
botwinki.. Uśmiałyśmy się co nie miara, bo oczywiście moja mama
daje wszystkiego "na oko", a dodatkowo nie pamiętała jak to ona robiła ten barszcz, który mi tak smakował :) Mimo wszystko udało się i wyszedł pyszny :)Potrzebujemy:- 2
marchewki,- 1
pietruszkę,- 1
cebulę,- kawałek
selera,- 2 pęczki (średniej)
botwinki (jak małe to 3),-
sól,-
pieprz,-
maga,-
kminek mielony,- 2 łyżki
śmietany,- 1 łyżka
mąki,- troszkę
wody.
Marchewki,
pietruszkę,
selera,
cebulę obrać i przepłukać. Z
botwinki uciąć liście i umyć wszystko,
buraczka szorując szczoteczką. Odciąć łodyżki i pokroić na ok 2-3cm kawałki. Odciąć "czubki" z
buraczków i poprzekrawać
buraki na ćwiartki. Wszystkie warzywa i łodyżki wrzucić do garnka z
wodą. Posolić i gotować ok. 30min. Po tym czasie wyciągnąć warzywa (prócz łodyżek!!),
marchewkę rozdrobnić np. widelcem i wrzucić ponownie do garnka. Doprawić
solą,
pieprzem,
magą i mielonym
kminkiem.Do małego garnuszka wsypać łyżkę
mąki, 2 łyżki
śmietany i troszkę
wody. Rozmieszać dokładnie (!) mątewką. Dodać jedną chochelkę ciepłej zupy, wymieszać i powoli wlać do całej zupy cały czas mieszając.