Wykonanie
Po prostu smaczne gołąbki.
Kapusta włoska jest dużo bardziej przyjazna w obróbce niż biała. W tym przepisie sprawdziła się znakomicie. Przepis na gołąbki znaleziony na stronie o Krymie - Eastway

składnikiPorcja na 16 gołąbków500 g tłustej
baraniny z
karkówki lub mostka125 ml
octu 3%,200 g
ryżu,40 g
masła,1 średnia
cebula,1 główka
kapusty włoskiej lub cukrowej,500 ml rosołu,250 ml
śmietany,1 łyżka
mąki,sol,
pieprz.przygotowanieJeżeli mamy
baraninę w kawałku to zgodnie z przepisem należy ją sparzyć wrzącym
octem oczyścić, pokroić w kawałki, zemleć w maszynce.
Cebule obrać, posiekać, przesmażyć na
maśle na zloty kolor.
Ryż opłukać, osączyć, zalać wrzątkiem, osolić, gotować na małym ogniu 10 min.Przygotować farsz: połączyć
baraninę z na wpół miękkim
ryżem, dodać przesmażoną
cebule,
sól,
pieprz. Dokładnie wymieszać.
Kapustę opłukać, obrać z wierzchnich liści, liście zachować. Główkę zalać wrzątkiem, gotować 3-4 min, odcedzić. Sparzone liście zdejmować kolejno, przycinając wzdłuż gruby nerw liściowy. Na środek każdego liścia nałożyć farsz, uformować gołąbki. Dno naczynia, w którym będziemy piekli, wyłożyć pozostałymi, odłożonymi liśćmi. Gołąbki ułożyć ciasno w garnku, jeden obok drugiego, zalać wrzącym rosołem.gotować na małym ogniu lub piec w piekarniku ogrzanym do temp. 200 st C ok 40 min.
Śmietanę wymieszać z
mąka, zalać potrawę. Zapiekać w piekarniku ogrzanym dotemp. 200 st C ok. 20 min. Dolme podawać w naczyniu, w którym się zapiekały. Smacznego!Uwagi: Nie miałam
baraniny tylko
jagnięcinę , szkoda, gdyż z
baraniną były by niewątpliwie znacznie bardziej wyraziste, a tak były trochę za delikatne. Do farszu dodałam też
czosnek i
miętę. Pierwszego dnia jedliśmy gołąbki bez
śmietany, drugiego zrobiłam ostry
sos pomidorowo -
paprykowy , na nim ułożyłam upieczone gołąbki , polałam
śmietaną i dopiero zapiekłam.




