Nareszcie kureczki :D Danie kaloryczne i ciężkostrawne, ale co tam - pyszne!Składniki30 dkg kurek30 dkg filetów z udka kurczaka1 cebula10 dkg masła1 śmietana 18 % (200 ml)1/2 szklanki białego wytrawnego wina1 łyżka mąki2 woreczki ryżu pełnoziarnistego2 łyżeczki vegetysól, pieprzSposób przygotowaniaRyż ugotować w wodzie z dodatkiem vegety. Kurki oczyścić i ewentualnie pokroić, wrzucić na osolony wrzątek na 2-3 minuty i odcedzić. Cebulę drobno posiekać i wrzucić na patelnią z rozgrzaną połową masła. Do zeszklonej cebuli dodać kurki.Mięso pokroić na kawałki, oprószyć mąką, solą i pieprzem. W rondlu z grubym dnem rozgrzać resztę masła i podsmażyć mięso. Dodać cebulę z kurkami i zalać winem. Odparować. Dodać śmietanę, doprawić sola i pieprzem. Zredukować.Gotowe danie można posypać świeżo zmielonym pieprzem i udekorować zieloną pietruszką. Smacznego :)Darmowy Hosting CBA.PL