Wykonanie
Kurki są jak
owoce sezonowe:)Pierwsza odsłona już była. Teraz
pora na drugą:
makaron z
kurkami. Nie potrafię kupować
kurek na wagę, więc kupuję na garści:)
Składniki:2 garści małych
kurek (porcja
kurek na jedną osobę)1 mała
cebula lub 1/2 większej
makaron świderki (odmierzyć na 1 osobę)1/2 łyżki
mąki do zagęszczenia sosu1 łyżka
śmietany do zabielenia sosu1 łyżka
masła do duszenia
sólpieprzmaggiopcjonalnie: można dodać podsmażony
boczek pokrojony w kosteczkę. D oda bardziej wyraźnego smaku
Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu (zazwyczaj ok. 15-20 minut). Po ugotowaniu odcedzamy i przelewamy zimną
wodą. Odstawiamy
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
Kurki dokładnie myjemy i jeśli są rzeczywiście małe to nie kroimy już na mniejsze kawałki jeśli zaś są większe to można przekroić na pół. Szkoda pozbawiać ich kształtu...Rozgrzewamy
masło na patelni i wrzucamy
cebulę z
kurkami i dorawiamy
solą oraz
pieprzem - dusimy...
... i gdy już są miękkie podlewamy trochę gorącą zagotowaną
wodą (ok. 1/3 szklanki)Następnie w kubeczku roztrzepujemy
mąkę ze
śmietaną, dolewamy trochę sosu
spod kurek - dokładnie mieszamyWlewamy na patelnię
śmietanę z
mąką i mieszamy, żeby nie powstały "kluchy" z
mąkiNastępnie, po powstaniu jednolitego sosu, dokładamy ugotowany
makaron i wszystko razem mieszamy
Podajemy zakrapiając odrobiną
maggi i zjadamy:)
Na zdrowie! :)