ßßß Cookit - przepis na Makaron z kurkami

Makaron z kurkami

nazwa

Wykonanie

Kurki są jak owoce sezonowe:)
Pierwsza odsłona już była. Teraz pora na drugą: makaron z kurkami. Nie potrafię kupować kurek na wagę, więc kupuję na garści:)
Składniki:
2 garści małych kurek (porcja kurek na jedną osobę)
1 mała cebula lub 1/2 większej
makaron świderki (odmierzyć na 1 osobę)
1/2 łyżki mąki do zagęszczenia sosu
1 łyżka śmietany do zabielenia sosu
1 łyżka masła do duszenia
sól
pieprz
maggi
opcjonalnie: można dodać podsmażony boczek pokrojony w kosteczkę. D oda bardziej wyraźnego smaku
Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu (zazwyczaj ok. 15-20 minut). Po ugotowaniu odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Odstawiamy
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
Kurki dokładnie myjemy i jeśli są rzeczywiście małe to nie kroimy już na mniejsze kawałki jeśli zaś są większe to można przekroić na pół. Szkoda pozbawiać ich kształtu...
Rozgrzewamy masło na patelni i wrzucamy cebulę z kurkami i dorawiamy solą oraz pieprzem - dusimy...
... i gdy już są miękkie podlewamy trochę gorącą zagotowaną wodą (ok. 1/3 szklanki)
Następnie w kubeczku roztrzepujemy mąkę ze śmietaną, dolewamy trochę sosu spod kurek - dokładnie mieszamy
Wlewamy na patelnię śmietanę z mąką i mieszamy, żeby nie powstały "kluchy" z mąki
Następnie, po powstaniu jednolitego sosu, dokładamy ugotowany makaron i wszystko razem mieszamy
Podajemy zakrapiając odrobiną maggi i zjadamy:)
Na zdrowie! :)
Źródło:http://szczesliwakuchnia.blogspot.com/2013/08/makaron-z-kurkami.html