Wykonanie
Tarta, która powstała trochę z przypadku,
jarmuż i
pieczarki były w lodówce, trzeba było je szybko zużyć. I tak powstało to danie. Bardzo treściwe i sycące.

składniki na spód:250 g
mąki (pszennej tortowej)150 g
masła, schłodzonego (lub 120 g
masła i 30 g
smalcu lub
margaryny)1 płaska łyżeczka
soli morskiej1
jajko (lub 3 - 4 łyżki zimnej
wody)nadzienie250 g
pieczarek250 g
jarmużu1 - 2 ząbki
czosnki posiekane80
sera cheddara, grubo startego80 g
jogurtu3
jajkakilka
pomidorów koktajlowych do przybraniatłuszcz do smażeniaprzygotowanieciasto przygotować zgodnie z tym przepisem. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st C.
Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Podsmażyć na
oliwie, lekko posolić i popieprzyć, odłożyć na bok Przygotować
jarmuż. J
armuż gotować we wrzącej osolonej wodzie przez 4-5 minut do miękkości, a następnie zanurzyć w lodowatej wodzie, aby zatrzymać proces gotowania. Osuszyć papierowym ręcznikiem, odciąć gruby środkowy nerw, a następnie posiekać na grube kawałki. Na
oliwie z oliwek podsmażyć plasterki
czosnku, dodać
jarmuż i smażyć przez minutę. W misce wymieszać
jajka z
jogurtem, dodać
sól,
pieprz.Na przygotowanym, podpieczonym spodzie ułożyć warstwę
pieczarek,
jarmuż,
ser, zalać masą jajeczną, przybrać
pomidorkami koktajlowymi. Piec w temperaturze 180 st C przez ok 25 minut lub do czasu aż masa się zetnie. Smacznego!Uwagi : ponieważ moja
tarta powstała w wyniku czyszczenia lodówki, trafiły do niej resztki pieczonej
wieprzowiny, widać to na zdjęciach. Ale uważam, że było trochę za dużo dobrego, więc nie uwzględniam
mięsa w przepisie.



