Wykonanie

Omlet, który sporządziłamdziś jest wyjątkowy.Ma nietypowy kształt, jestwypełniony delikatnymi
szparagami i pieczarkowymitrzonkami. Pięknej barwydodają mu koktajlowe
pomidorki i żywa zieleń
natki pietruszki.Gorący, aromatyczny, puszystyposiłek jest idealny na corazchłodniejsze dni.Na jedną porcję przeznaczyłam:3
jajka, 4
szparagi, 4
pomidorkikoktajlowe oraz garść trzonków
pieczarek.
Szparagi oczyściłam, pokroiłam na małe kawałki, wrzuciłam do wrzącej,lekko osolonej
wody na 3 minuty.
Pieczarki podsmażyłam na łyżeczce klarowanego
masła.Oddzieliłam
żółtka od
białek. Ubiłam pianę na sztywno, dodałam
żółtka,
sól i
pieprz. Wlałam do gorącej, natłuszczonej patelni.Smażyłam kilka chwil. Gdy spód zrobił się rumiany a wierzch powolizaczął się ścinać posypałam omlet
szparagami,
pieczarkami i
pomidorkamipokrojonymi w plasterki. Delikatnie zwinęłam brzegi do wewnątrzpozostawiając otwarty środek. Przykryłam pokrywką, dosmażyłam.Ostrożnie zsunęłam na podgrzany talerz, przybrałam
natką pietruszki.Bardzo smacznie, radośnie polecam :)