ßßß
Danie ŚniadaniaCzas przygotowania 15 minutCzas gotowania 11 minutPorcjeosobySkładniki1 paczka szparagów(najlepiej zielonych)1 paczka szynki surowej podsuszanej(np. parmeńska, serrano)4 szt. jajek20 g masła(roztopionego)Danie ŚniadaniaCzas przygotowania 15 minutCzas gotowania 11 minutPorcjeosobySkładniki1 paczka szparagów(najlepiej zielonych)1 paczka szynki surowej podsuszanej(np. parmeńska, serrano)4 szt. jajek20 g masła(roztopionego)
Sposób przygotowaniaPiekarnik nagrzać do 200 stopni. Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końcówki (jeśli używamy białych szparagów, wtedy jeszcze obrać).Szparagi gotować na parze przez 1 minutę, następnie zalać zimną wodą.Plastry szynki jeśli jest taka konieczność podzielić na mniejsze kawałki/paski i zawijać w nią szparagi. Główki szparagów posmarować rozpuszczonym masłem (lub zanurzać z rozpuszczonym maśle).Zawinięte w szynkę szparagi układać w naczyniu żaroodpornym. Piec 10 minut.W trakcie pieczenia szparagów naszykować jajka w ulubiony sposób. Proponuję ugotować na miękko lub zrobić sadzone :).Udostępnij ten przepis