ßßß Cookit - przepis na Domowa wędlina wieprzowo drobiowa czyli parzony baton

Domowa wędlina wieprzowo drobiowa czyli parzony baton

nazwa

Wykonanie

Bardzo smaczny domowy baton wieprzowo drobiowy. Przepis znalazłam na stronie Leśny Zakątek, a stronę bardzo polecam, jeżeli szukacie przepisów na różne domowe wyroby. Wędlina bardzo smakowała wszystkim domownikom. Do przepisu podchodziłam z pewną rezerwą ponieważ nikt z nas nie jada wędlin z dodatkiem drobiu - nie lubimy - a tu niespodzianka! Było bardzo dobre, polecam:) Robiłam z połowy porcji.
1300g łopatki wieprzowej,
700g piersi z indyka,
20g soli peklowej,
1 łyżeczka miodu lub cukru
przyprawy
1 łyżeczkę zmielonych ziaren kolendry,
1 łyżeczką białego pieprzu świeżo mielonego,
1 łyżeczkę pokruszonych płatków chili,
3 duże ząbki czosnku utarte w moździerzu, może być czosnek granulowany
20g żelatyny + 2 łyżeczki,
+ 250ml lodowatej wody.
osłonki białkowe lub barierowe (o średnicy 5,5 cm, lub większej) nadające się do parzenia.
przygotowanie
Dzień pierwszy: Pierś z indyka pokroić w niedużą kostkę. Mięso wieprzowe po oczyszczeniu z niepotrzebnych zgrubień, błon oraz nadmiaru tłuszczu zmielić w maszynce z sitkiem 8mm. Wymieszać dokładnie z solą peklową i miodem. Przykryć lub włożyć do woreczka foliowego, szczelnie zamknąć i pozostawiłam w lodówce na 24 godziny. W trakcie peklowania 2 razy wymieszać mięso.
Dzień drugi : Wszystkie przyprawy i wodę dodać do mięsa i wyrabiać do chwili, aż mięso stanie się kleiste. Osłonki namoczyć zgodnie z zaleceniami producenta. Namoczone osłonki otrząsnąć z nadmiaru wody. Zawiązać końcówkę osłonki sznurkiem z jednej strony. Wystający koniec osłonki po pierwszym zawiązaniu zgiąć i jeszcze raz zawiązać. Chodzi o to, aby w trakcie parzenia z osłonki nie wychodziły soki. Osłonki napełnić mięsem dokładnie i ubijając tak aby między warstwami mięsa nie było pustych przestrzeni i jak najmniej powietrza. Zawiązać osłonkę podobnie z drugiej strony, wypychając powietrze. Włożyć batony do garnka odpowiedniej wielkości i zalać zimną wodą. Parzyć, od chwili uzyskania temperatury 70 st C. przez 1 godz.50 minut. Temperatura w trakcie parzenia powinna wahać się między 70 - 80 st. C. Po sparzeniu włożyć kiełbasę do lodowatej wody w celu schłodzenia *, a następnie na noc do lodówki. Smacznego!
Uwagi : * czytałam, że nie wszystkie osłonki lubią takie gwałtowne ochładzanie, warto więc wiedzieć co nieco na temat tych, których używamy. Ja miałam osłonki białkowe o średnicy 5,55,5 cm, z połowy porcji wyszły mi 2 batony o dł ok 26 cm. Następnym razem zdecydowanie mocniej doprawię mięso, moim zdaniem trochę za mało soli, można spokojnie dać 2x tyle ( nie przekraczając oczywiście zaleceń producenta) . Ale te uwagi to drobiazg bo domowy baton był świetny! I będzie na pewno kolejny. A zjedzonego z domowym chlebem, możecie zazdrościć - był znakomity :)
Źródło:http://staregary.blogspot.com/2014/02/domowa-wedlina-wieprzowo-drobiowa-czyli.html