Wykonanie
Bardzo smaczny domowy baton wieprzowo drobiowy. Przepis znalazłam na stronie Leśny Zakątek, a stronę bardzo polecam, jeżeli szukacie przepisów na różne domowe wyroby.
Wędlina bardzo smakowała wszystkim domownikom. Do przepisu podchodziłam z pewną rezerwą ponieważ nikt z nas nie
jada wędlin z dodatkiem drobiu - nie lubimy - a tu niespodzianka! Było bardzo dobre, polecam:) Robiłam z połowy porcji.

1300g
łopatki wieprzowej,700g piersi z
indyka,20g
soli peklowej,1 łyżeczka
miodu lub
cukruprzyprawy1 łyżeczkę zmielonych ziaren
kolendry,1 łyżeczką
białego pieprzu świeżo mielonego,1 łyżeczkę pokruszonych
płatków chili,3 duże ząbki
czosnku utarte w moździerzu, może być
czosnek granulowany20g
żelatyny + 2 łyżeczki,+ 250ml lodowatej
wody.osłonki
białkowe lub barierowe (o średnicy 5,5 cm, lub większej) nadające się do parzenia.przygotowanieDzień pierwszy: Pierś z
indyka pokroić w niedużą kostkę.
Mięso wieprzowe po oczyszczeniu z niepotrzebnych zgrubień, błon oraz nadmiaru tłuszczu zmielić w maszynce z sitkiem 8mm. Wymieszać dokładnie z
solą peklową i
miodem. Przykryć lub włożyć do woreczka foliowego, szczelnie zamknąć i pozostawiłam w lodówce na 24 godziny. W trakcie peklowania 2
razy wymieszać
mięso.Dzień drugi : Wszystkie
przyprawy i
wodę dodać do
mięsa i wyrabiać do chwili, aż
mięso stanie się kleiste. Osłonki namoczyć zgodnie z zaleceniami producenta. Namoczone osłonki otrząsnąć z nadmiaru
wody. Zawiązać końcówkę osłonki sznurkiem z jednej strony. Wystający koniec osłonki po pierwszym zawiązaniu zgiąć i jeszcze raz zawiązać. Chodzi o to, aby w trakcie parzenia z osłonki nie wychodziły
soki. Osłonki napełnić
mięsem dokładnie i ubijając tak aby
między warstwami
mięsa nie było pustych przestrzeni i jak najmniej powietrza. Zawiązać osłonkę podobnie z drugiej strony, wypychając powietrze. Włożyć batony do garnka odpowiedniej wielkości i zalać zimną
wodą. Parzyć, od chwili uzyskania temperatury 70 st C. przez 1 godz.50 minut. Temperatura w trakcie parzenia powinna wahać się
między 70 - 80 st. C. Po sparzeniu włożyć
kiełbasę do lodowatej
wody w celu schłodzenia *, a następnie na noc do lodówki. Smacznego!Uwagi : * czytałam, że nie wszystkie osłonki lubią takie gwałtowne ochładzanie, warto więc wiedzieć co nieco na temat tych, których używamy. Ja miałam osłonki
białkowe o średnicy 5,55,5 cm, z połowy porcji wyszły mi 2 batony o dł ok 26 cm. Następnym razem zdecydowanie mocniej doprawię
mięso, moim zdaniem trochę za mało
soli, można spokojnie dać 2x tyle ( nie przekraczając oczywiście zaleceń producenta) . Ale te uwagi to drobiazg bo domowy baton był świetny! I będzie na pewno kolejny. A zjedzonego z domowym
chlebem, możecie zazdrościć - był znakomity :)


