Wykonanie
Kolejny pyszne
mięsko przygotowane w szynkowarze..Pomysł na
szynkę z plastrów podpatrzyłam u Danusi ..przepis cytuję z jej pysznego bloga..ja co prawda zwiększyłam ilość
mięsa i przypraw..bo mój
szynkowar jest ciut większy..

1 kg chudego
mięsa od
szynki wieprzowej4 płaskie łyżeczki
żelatyny1,5 płaskiej łyżeczki
soli peklowej1,5 płaskiej łyżeczki
soli morskiej1/2 płaskiej łyżeczki
pieprzu ziołowego [ nie dałam]1 płaska łyżeczka
kolendry [ nie dałam]1 łyżka
przyprawy Kuchta1 płaska łyżeczka
cukru lub
miodu1 ząbek
czosnku1/2 szkl.
wody niegazowanej
Mięso umyć i obsuszyć.Pokroić w 1-1,5 cm plastry w poprzek włókien i rozbić jak na kotlety
schabowe.Wszystkie
przyprawy,łącznie z przetartym
czosnkiem wsypać do 1/2 szklanki
wody wymieszać i wylać na plastry
mięsa.
Mięso bardzo dobrze wyrobić ręką,aż się będzie kleiło do rąk.Wyrabiać tak jak mielone lub w mikserze na najwolniejszych obrotach.Do
szynkowara włożyć woreczek [ ja nie wkładam woreczków] i układać równomiernie plastry,plasterki mocno dociskając jeden do drugiego.Całość mocno jeszcze docisnąć dłonią,żeby wyszło powietrze.Skręcić woreczek tak,żeby też było jak najmniej powietrza.Zamknąć
szynkowar i wstawić do lodówki na ok.30 godzin.Po tym czasie parzyć
szynkę 2,20 godziny w temperaturze 75-80 stopni C-nie większej,licząc czas parzenia od momentu kiedy
woda osiągnie właściwą temperaturę.
Szynkę razem z
szynkowarem schłodzić pod bieżącą
wodą i wstawić do lodówki na 12 godzin.