ßßß Cookit - przepis na Szynka z plastrów mięsa

Szynka z plastrów mięsa

nazwa

Wykonanie

Kolejny pyszne mięsko przygotowane w szynkowarze..Pomysł na szynkę z plastrów podpatrzyłam u Danusi ..przepis cytuję z jej pysznego bloga..ja co prawda zwiększyłam ilość mięsa i przypraw..bo mój szynkowar jest ciut większy..
1 kg chudego mięsa od szynki wieprzowej
4 płaskie łyżeczki żelatyny
1,5 płaskiej łyżeczki soli peklowej
1,5 płaskiej łyżeczki soli morskiej
1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu ziołowego [ nie dałam]
1 płaska łyżeczka kolendry [ nie dałam]
1 łyżka przyprawy Kuchta
1 płaska łyżeczka cukru lub miodu
1 ząbek czosnku
1/2 szkl. wody niegazowanej
Mięso umyć i obsuszyć.Pokroić w 1-1,5 cm plastry w poprzek włókien i rozbić jak na kotlety schabowe.Wszystkie przyprawy,łącznie z przetartym czosnkiem wsypać do 1/2 szklanki wody wymieszać i wylać na plastry mięsa.Mięso bardzo dobrze wyrobić ręką,aż się będzie kleiło do rąk.Wyrabiać tak jak mielone lub w mikserze na najwolniejszych obrotach.Do szynkowara włożyć woreczek [ ja nie wkładam woreczków] i układać równomiernie plastry,plasterki mocno dociskając jeden do drugiego.Całość mocno jeszcze docisnąć dłonią,żeby wyszło powietrze.Skręcić woreczek tak,żeby też było jak najmniej powietrza.Zamknąć szynkowar i wstawić do lodówki na ok.30 godzin.Po tym czasie parzyć szynkę 2,20 godziny w temperaturze 75-80 stopni C-nie większej,licząc czas parzenia od momentu kiedy woda osiągnie właściwą temperaturę.Szynkę razem z szynkowarem schłodzić pod bieżącą wodą i wstawić do lodówki na 12 godzin.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2014/02/szynka-z-plastrow-miesa.html