ßßß Cookit - przepis na Szynka peklowana gotowana- domowa wędlina

Szynka peklowana gotowana- domowa wędlina

nazwa

Wykonanie

Na blogu znajdziecie kilka przepisów na domowe wędliny. Dziś pomysł na soczystą i delikatną szynkę peklowaną. Koniecznie przetestujcie ;) .
SKŁADNIKI:
szynka wieprzowa ok. 1,5 kg
1 łyżeczka ziaren kolendry
2 goździki
6 ziaren pieprzu
6 ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
łyżeczka cząbru
2 ząbki czosnku
łyżeczka cukru
50 g soli peklowej (używam firmy Prymat)
1-1,5 litra przegotowanej wody
W moździerzu ucieramy wszystkie przyprawy, pod koniec dodając sól peklową. Tak przygotowaną marynatą dokładnie nacieramy szynkę z każdej strony. Przekładamy na pojemnika. Zalewamy przegotowaną, wystudzoną wodą, tak by mięso było dokładnie pokryte. Pojemnik szczelnie zamykamy i wstawiamy do lodówki na ok. 10 dni, pamiętający by codziennie przewrócić szynkę na drugą stronę. Po tym czasie szynkę wyjmujemy z zalewy, osuszamy i obwiązujemy jak baleron dratwą. Gotujemy 1,5-2 godzin, (na każdy kilogram mięsa - godzina). Po wystygnięciu- najlepiej na drugi dzień- można kroić cienkie plasterki domowej wędliny. Wychodzi niezwykle aromatyczna i soczysta. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2016/03/szynka-peklowana-gotowana-domowa-wedlina.html