Wykonanie
Niedojrzałe, jeszcze zielone nasiona nasturcji można z powodzeniem marynować. Swym wyglądem i smakiem do złudzenia przypominają
kapary. Moja ulubiona kuchenna sztuczka :) Niewielu z moich gości zauważyło różnicę pomiędzy tymi roślinkami. Nic więc w tym
dziwnego, że często nazywane są "polskimi
kaparami"
Składniki:niedojrzałe
owoce nasturcji
sól,
ziele angielskie,
kolendrapieprz naturalny
liść laurowy1-2
goździkicukier,
wodaestragon lub cząberWykonanie:
Owoce nasturcji zalać wrzącą, osoloną
wodą- zagotować i odcedzić.
Z
octu i
wody ( pół na pół) oraz przypraw sporządzić zalewę i wystudzić, zalewę połączyć z
owocami, podgrzewać, lecz nie zagotować.Po około 10-15 minutach zdjąć z ognia i wystudzić. Przekładać do czystych słoików i zakręcać. Przechowywać w lodówce.